Sirje Rank • 17. mai 2011 kell 11:49

"Reprofileerimine? Naeruväärne!"

Danske panga vanemanalüütiku Lars Christenseni sõnul on Jean-Claude Junckeri kasutatud väljend, et Kreeka võlad võidakse „reprofileerida“ märk sellest, kui raske on tunnistada, et üks euroala riik on muutunud maksejõetuks.

„Nad nimetavad seda reprofileerimiseks. See on sama hea kui arst ütleks surnu kohta, et patsient ei ole elus,“ ütles Christensen.

 „Veidi naeruväärne on rääkida võlgade reprofileerimisest, kui sisuliselt on tegemist mingit liiki võlgade restruktureerimisega, kasvõi osalisega. Oleme järjest enam seda meelt, et sellest pole pääsu. Ja see on ka turgude üldine arvamus.“

„Turg on selle juba ammu ära tabanud. See ei üllataks kedagi, kui EL homme teataks, et Kreeka on maksejõuetu ja võlad restruktureeritakse. See oleks maailmas kõige enam ette teada olnud sündmus,“ ütles Christensen.

Christensen arvab, et kuna Kreeka võlgade võimaliku restruktureerimisega on juba nii kaua spekuleeritud ja see on juba ka võlakirjade intressimäärades sees, siis poleks asjade taoline käik enam sarnane šokk kui USA investeerimispanga Lehman Brothers kollaps 2008. aasta sügisel. Mis ei tähenda aga, et see ei kätkeks suuri riske.

Hetkel kuum