Alyona Stadnik • 17. mai 2011 kell 12:57

Swedbank: euro tulek kergitas märgatavalt kaardimaksete arvu 

Swedbanki jaepanganduse divisjoni direktori Ulla Ilissoni sõnul on muutnud euro tulek inimeste finantskäitumise ratsionaalsemaks. Kliendid on hakanud ka väiksemaid oste tegema kaardiga, samuti on kasvanud inimeste säästud.

„Märkasime kohe pärast euro kasutuselevõttu, et inimesed kasutavad pangakaarti rohkem kui kunagi varem,“ rääkis Ilisson tänasel pressikonverentsil. Kaardimaksetehingute summa on aastases võrdluses (jaanuar-aprill 2011 vs jaanuar-aprill 2010) kasvanud 15,4% võrra. „Kaardimaksete arv sama perioodi võrdluses on isegi üle viiendiku võrra suurem ehk kliendid on hakanud väiksemaid oste kaardiga tegema,“ sõnas Ilisson.

Panga valuutavahetuse teenustasude langus on olnud suurem kui suurenevast kaardimaksete hulgast teenitav tulu. Pangakontorites tehtud sularahatehingute (valuutavahetus ja sularaha sissemaksed) arv on nelja kuu baasil kuuendiku võrra väiksem kui aasta tagasi sama ajal. „See tähendab, et inimesed otsivad uusi kanaleid ja meetodeid, kuidas teha oma toimingud efektiivsemalt. Meie seisukohast on siin ka turvalisuse aspekt, sest kaardimaksed on turvalisemad,“ lausus Ilisson

Ratsionaalsemat finantskäitumist näitab ka inimeste säästude kasvamine. „Eraisikute säästud on kasvanud esimese kolme kuuga ligi 4%. Siin on mõju euro tulekul, sest jaanuaris olid inimesed ettevaatlikumad ning teisest küljest oli ka teada, et hinnad tõusevad, sest sellel teemal spekuleeriti palju,“ rääkis Ilisson, lisades, et inimesed on pärast kriisi saanud aru, kui oluline on omada sääste.

Kuna tööpuuduse numbrites on olnud tagasihoidlik vähenemine, siis inimesed on väga ettevaatlikud eluaseme otsuste tegemisel. "Tarbijakindlus ei ole hakanud veel kasvama, mis annaks optimismile alust,“ märkis Ilisson.

Hetkel kuum