Väinu Rozental • 3. juuli 2011 kell 21:00

Pelletid otsivad sadamat

"Pelleteid pole Paldiskist varem veetud, see on uus kaup ja saab võimalikuks tänu koostööle Stora Ensoga," ütles Paldiski Lõunasadamas puisteainetega opereeriva ASi ESTEVE Terminal juhatuse esimees Üllar Raad.

Pelletite kinnine laohoone ehitatakse praegusele turbakaile ja pelletite terminal läheb Raadi andmeil maksma ligi 0,8 miljonit eurot. "Päris tühja koha pealt me investeerima ei hakka, meil on Stora Ensoga lepingud, kus mõlemad pooled on kohustusi võtnud," lausus Raad.

Imaverre kerkiv pelletitehas läheb maksma umbes 10 miljonit eurot. Tehase võimsus on 100 000 tonni graanuleid aastas ning suurem osa toodangust eksporditakse ilmselt Lõuna-Soome.

"Põhiline ongi turu küsimus, sest kui vedada Soome, siis tasub ju vedada põhjarannikult ja mitte Pärnust," rääkis ASi Pärnu Sadam juht Mati Einmann. "Need, kes praegu pelletite veol Pärnu sadamat kasutavad - Graanul Invest ja Purutuli -, müüvad oma toodangut lääne poole ja seda on neil mõtet Pärnust teha."

Einmann lisas, et Stora Enso esindajad on käinud ka nendega kohtumas ning öelnud, et kui turg muutub, siis on nad valmis panema ka Pärnu sadamasse pelletihalli püsti.

Hetkel kuum