13. juuli 2011 kell 7:02

IMF hoiatas Saksamaad

Rahvusvaheline Valuutafond IMF hoiatas, et praegune eufooria on peagi läbi ning et Saksamaa võib pikaajalises perspektiivis libiseda majanduslangusesse.

Saksamaa peaks reformima tööturgu ja tugevdama sisenõudlust. Ilma vastavate poliitiliste sammudeta kaotab konjunktuur lähiaastatel tugevalt, kirjutas IMF oma analüüsis. Isegi kui sel aastal on Saksamaa majanduskasv 3,2 protsenti ja mitte 2,5 nagu IMF varem oli ennustanud, toimub aastal 2012 tuntav langus. IMF ennustab tuleva aasta majanduskasvuks Saksamaal 2,0 protsenti ning aastakümne keskpaigaks on kasv veel vaid 1,25 kuni 1,5 protsenti. Languse eest hoolitseb eelkõige tagasiminek maailmakaubanduses, aga ka üha vananev elanikkond ja sellest tulenev kitsikus tööjõuturul. Valitsus peaks üritama maksupoliitika abil motiveerima inimesi tööturul liikuma, samuti tuleks haridusse investeerides tõsta produktiivsust, kirjutab IMF. 

IMF on skeptiline ka säästmise osas. Valitsus ei tohiks säästmisega üle pingutada, usub IMF. Eesmärk kahandada eelarvepuudujääk aastaks 2016 nullini on küll saavutatav, kuid rahanduspoliitika peaks jätma ka ruumi kasvu soodustamisele.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum