15. august 2011 kell 7:17

Tahan rohkem makse maksta!

New York Timesis arvamusartikli kirjutanud miljardär Warren Buffett utsitab Ameerika kongressi tõstma maksumäärasid riigi kõige rikkamatele, et aidata vähendada USA suurt eelarvedefitsiiti.

"Mind ja minu sõpru on juba liiga kaua poputatud miljardärisõbraliku kongressi poolt," kirjutas Berkshire Hathaway esimees ja tegevjuht. "On aeg, et meie valitsus hakkaks tõsiselt sellesse suhtuma."

80aastane investor sõnas, et tema föderaalne maksuarve, mis sisaldas nii tema poolt makstud tulumaksu ja tööjõumakse, oli läinud aastal 6 938 744 dollarit.

"See võib tunduda suure rahana," kirjutas Buffett, "kuid see summa moodustas vaid 17,4% minu maksustatavast sissetulekust. See on madalaim maksumäär kõigi 20 inimese kohta, kes meie kontoris töötavad. Teiste maksukoormus kõikus vahemikus 33%-41% ja keskmine oli 36%."

"1980ndatel ja 90ndatel olid maksukoormus palju kõrgem ja minu määr oli seal keskel. Ühe teooria kohaselt, mida ma teinekord kuulen, oleksin ma pidanud alla andma ja keelduma investeerimast, sest suurema sissetulekuga oleksin pidanud ka rohkem makse maksma," kirjutas Buffett.

Suurinvestori hinnangul tõstaks tema koheselt maksumäärasid sellistes majapidamistes, kus aastas teenitakse üle miljoni dollari. Selliseid majapidamisi oli 2009. aastal Ühendriikides 236 883. Lisaks on üle kümne miljoni teenivaid maksumaksjaid 8274.

"Sel ajal kui vaesed ja keskklass võitlevad meie eest Afganistanis ja suurem osa ameeriklasi üritab ots-otsaga kokku tulla, naudime meie, megarikkad, erakorralisi maksusoodustusi," pahandas Buffett.

Tema sõnul on näitavad maksuameti andmed selgelt, kuidas ülirikaste maksukoormus on vähenenud.

1992. aastal oli 400 kõige rikkamal ameeriklasel maksustavat sissetulekut kokku 16,9 miljardi dollari väärtuses ja nad maksid sellest 29,2% maksudeks, kirjutas investor. 2008. aastal oli 400 rikkamal kokku 90.0 miljardit maksustatavat vara, kuid maksumäär oli kukkunud 21,5%ni.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum