Alyona Stadnik • 24. august 2011 kell 9:53

"Pigem astmeline maks"

Ettevõtja Peeter Rebase sõnul võiks Eestis pigem kehtestada astmelise tulumaksu kui ühekordse maksu rikkamatele elanikele.

"Kõik sõltub sellest, kuidas defineerida jõukas inimene ja mis see maks on," vastas Rebane Äripäeva päevaküsimusele.

Tema sõnul võiks pigem rääkida astmelisest tulumaksust, mitte ühekordsest maksust. "Ei ole õiglane, et ühiskonnas vaesemaid elanikkonnakihte maksustatakse sama määraga, mis rikkamaid," sõnas Rebane. Ta lisas, et vaesematel inimestel kulub enamik nende rahast toidu, eluaseme kulude ja kooli jne peale. "Minu arvates on igatpidi põhjendatud mõistlik astmeline tulumaks, aga ühekordne maks tundub väga imelik teema," märkis Rebane.

Prantsusmaa ja kogu Euroopa rikkaim naine – kes oli hiljuti kriitikatormis maksudest kõrvalehoidmise eest – Liliane Bettencourt teatas eile, et tahab raskel ajal olla oma riigiga solidaarne. Ta kirjutas alla ettepanekule kehtestada ühekordne maks riigi kõige jõukamatele elanikele. Sama üleskutse on teinud ka USA miljardär Warren Buffett. Seetõttu küsib ka Äripäev Eesti jõukamatelt, kas meiegi võiks kehtestada ühekordse maksu rikkamatele elanikele.

Hetkel kuum