Hiinat ja Jaapanit ähvardab reitingu langetamine

Katri Soe-Surén 08. september 2011, 10:33

Hiinas ägavad võlgades kohalikud provintsid, Jaapanis terve riik. Reitinguagentuur Fitch ei näe enam tunneli lõpus valgust ja ähvardab mõlemaid riike reitingu langetamisega.

Aasia-Vaikse ookeani regiooni eest vastutav Fitchi juht Andrew Colquhoun ütles uudisteagentuurile Reuters, et Hiina puhul on luubi all kommunaalvõlad ja pangandussüsteem. „Kui probleemid pangandussektoris lähima 12 kuni 24 kuu jooksul kas samamoodi või veelgi halvemini arenevad, mida me eeldame, siis me kaaluksime reitingu langetamist,“ ütles Colquhoun.

Fitch oli pikaajaliste kommunaalvõlgade väljavaate langetanud aprillis „stabiilselt“ „negatiivsele“ ja viitas seejuures viimastel aastatel väljastatud massiivsetele krediitidele. Hiina krediidireiting on praegu tasemel AA-. Hiina provintsivalitsuste võlad olid 2010. aasta lõpul ligikaudu 1,2 triljonit eurot.

Jaapani puhul teevad muret riigivõlad. „Et hoida reitingut praegusel tasemel, oleks meil vaja usutavad finantside konsolideerimise plaani,“ ütles Colquhoun. Reitingu alandamise tõenäosus on rohkem kui 50 protsenti. Jaapani riigivõlad on umbes kaks korda nii suured 3,6 triljoni eurone kui majandustoodang. Jaapani reitingut on sel aastal juba viitega võlgadele kärpinud nii Standard&Poors kui Moody’s.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. September 2011, 10:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing