19. september 2011 kell 11:41

Berliini valijad raputasid Merkeli valitsust

Eile Berliinis toimunud kohalikel valimistel hääletati senatist välja kantsler Merkeli konservatiivse CDU-ga valitsuskoalitsioonis olev liberaalne FDP.

Eurokriitilise FDP jaoks oli see kaotus juba viiendal liidumaal ning uut valitsust nad CDU-ga tõenäoliselt enam ei moodusta.

Berliini valimised võitsid siin traditsiooniliselt populaarsed sotsiaaldemokraadid (SPD) eesotsas linnapea Klaus Wowereitiga. Konservatiivid (CDU) olid teised ning Rohelised (Grüne) kolmandad. 

Wowereit valib koalitsioonipartneriks tõenäoliselt Rohelised, kuigi arvuliselt oleks stabiilsem koostöö CDU-ga. SPD poolt hääletas Berliinis esialgsetel andmetel 28,6 protsenti, CDU poolt 23,2 ja Roheliste poolt 17,9 protsenti valijaist.

Üllatuslikult jõudis 8,9 protsendiga uustulnukana Berliini parlamenti Piraatide partei. Partei eesotsas on teksastes ja T-särkides noored internetifriigid, kes lubavad poliitikasse tuua värskust ja läbipaistvust.

Suurim kaotaja oli valitsuspartei FDP, kelle poolt hääletas vaid 2 protsenti valijaist. FDP peasekretär Philipp Rösler on korduvalt nõudnud Kreeka pankrotti, vaatlejate sõnul oli see aga vaid „meeleheites partei meeleheitlik katse“ populaarsust võita. Kantsler Angela Merkeli konservatiivne eurokurss on mõnede vaatlejate hinnangul saanud seega rohkem tunnustust kui liberaalide radikaalsed sammud.

FDP on juba teatanud, et ei loobu oma eurokriitilisest positsioonist. Seega on küsitav, kui kaua praegune Angela Merkeli juhitav valitsuskoalitsioon sellisel kujul eksisteerida suudab.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum