Piret Reiljan • 3. oktoober 2011 kell 21:00

Tavidi omanikering laienes

"Pikaajalised tegevjuhid muutuvad ikka omanikele partneriteks, et firma oleks edukas," sõnas Tamming. Ta lisas, et osaluse jagamine on Tavidis loomuliku protsessi üks osa. "Olen öelnud, et kui firma kunagi maha müün, jagan 40% firmast tegevjuhtkonna vahel laiali," meenutas Tamming.

Kommentaare ei jaga. Tavidi värsketelt omanikelt Martinilt ja Haasmalt ei õnnestunud kommentaare saada. Haasma palus ajakirjanikul telefoni otsas veidi oodata, konsulteeris tõenäoliselt Tamminguga, ning teatas seejärel, et kokkuleppe järgi kommenteerib seda teemat ainult Tamming.

Tamming ei soovinud täpsustada, kas aktsiate liikumisega kaasnes ka raha liikumine. Kas tegemist oli kingitusega või mitte, pole Tammingu sõnul üldse tähtis.

Homme ilmuva Äripäeva rikaste edetabeli järgi on Tavidi turuväärtus ligi 64 miljonit eurot ehk miljard krooni. See tähendab, et 3,5 protsenti firmast on väärt üle 2 miljoni euro. Tamming keeldub osalusi rahasse ümber arvestamast, nimetades seda täiesti vale signaali andmiseks.

Kui Tavidit hinnataks nagu börsil 15 aasta kasumi järgi, oleks Tamming nõus firma maha müüma küll. Ent börsi hinnangud on tema sõnul laest võetud. "Ma tahaks näha, kas keegi on tootmisettevõtte eest nõus maksma 15 aasta kasumi. Mina küll müüksin sellise raha eest oma firma. Miks ma peaks järgmised 15 aastat tööd tegema?" küsis ta.

Osaluse teenib kümnendipikkuse tubli tööga. Tammingu sõnul on Lauri Haasma Tavidiga olnud seotud ligi 14, Jüri Martin kümmekond aastat.

Tavidisse sattusid nad erinevalt. "Lauri Haasmal oli reklaamifirma ja meil oli hea koostöö, nii tegime talle ettepaneku asuda Tavidisse tööle," rääkis Tamming. "Esimestel aastatel juhtis ta Soome harukontorit, praegu on nõukogu liige."

Jüri Martin võitis Fontese korraldatud konkursil Tavidi rahavoogude juhi ametikohale, praegu on ta juhatuse liige.

Tööülesanne - hoolitseda, et firmal läheks hästi. Tamming loetleb värskete omanike tööülesandeid - rahavoogude juhtimine, koostöö organiseerimine teiste riikide kontoritega, suhtlus välispankade ja tarnijatega, arendustegevus jne, jne. "Nad vastutavad selle eest, et firmal läheks hästi ja firma töötajad oleksid oma tööga rahul," võttis ta selle kokku.

Teatavasti asus 2007. aastal Tavidisse nõukogu liikmena tööle kunagine majandusminister, reformierakondlane Meelis Atonen. Temalgi on võimalus tõusta Tavidi omanike sekka, ent Tammingu sõnul on sellest praegu veel vara rääkida. "10-15 aastat on selle protsessi tavaline aeg, Meelis Atonen ei ole meil veel nii kaua töötanud," märkis ta.

Osalusi jagab Tamming enda sõnul panuse järgi ettevõttesse, nii et lootusi osalusele Tavidis võivad hellitada kõik pikka aega firmasse panustanud inimesed, isegi kui nad ei kuulu firma juhatusse ega nõukokku.

"See põhimõte - omanikeks muutumine - on teada. Aga sellist asja, et tööle asudes saab inimene teada, et sel kuupäeval saab ta teatud osaluse, niisugust kokkulepet pole," lisas Tamming.

Tavidi puhasrentaablus on kadestamisväärne - tunamullu 63 ja mullu 62 protsenti. 2009. aastal devalveerimispaanika tõttu rekordilised 124 miljonit krooni kasumit teeninud AS Tavid saavutas ka mullu võrdväärse 120 miljoni kroonise kasumi, üllatades iseennastki. Üle 190 miljoni krooni küündinud käive jagunes Tavidil võrdselt kolme peamise teenuse vahel - valuutavahetus, maksevahendus ja kulla ost-müük. Seejuures ehtekullaga kauplemist alustaski Tavid alles eelmisel aastal.

Tavidi kasuminumbrit upitas mullu ka investeerimiskulla varumine. Kui 2009. aastal oli Tavidi bilansis investeerimiskulda 47 miljoni krooni väärtuses, siis 2010. aasta lõpuks juba ligi 144 miljoni krooni eest ehk umbes 300 kilo.

Finantsinspektsioon väljastas tänavu aprillis Tavidile makseasutuste ja e-rahaasutuste seadusest tulenevalt makseasutuse tegevusloa. Ilma selle loata ei tohiks selles äris enam tegutseda. Tavidile väljastatud makseteenuste osutamise tegevusluba võimaldab Tavidil pakkuda rahasiirde teenust.

Tavidi kontserni kuuluvad lisaks emafirmale AS Tavid veel Eestis OÜ Mündipood, Soomes Tavex OY, Rootsis Tavex AB, Taanis Tavex A/S, Lätis Tavex SIA ja Bulgaarias Tavex EOOD. Kõige noorem tütarettevõte on Taanis, see asutati eelmise aasta lõpus. Tamming vihjas hiljuti konverentsil "Äriplaan 2012", et järgmisena on võimalik laieneda Rumeeniasse, kuigi senine Eesti ettevõtjate kogemus selles riigis pole kiita.

Hetkel kuum