• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvo Sarapuu: on vaja fundamentaalseid muutusi

  ATKO Grupp AS nõukogu esimees Arvo Sarapuu sõnul uurib tema majandusprognooside puhul kõigepealt, kes seda prognoosi teeb ning usaldab neid, kes ütlevad, et ees ei ole midagi head.

  „Kui on rahandusministeeriumi prognoos, siis ma vaatan, et ta on seotud sellega, et see prognoos oleks võimalikult selline, et tulu pool oleks hea. Kui on Eesti Panga prognoos, siis ma vaatan teda selliselt, et Eesti Pank on midagi õppinud varasematest kordadest. Pankade analüütikute prognoosid on juba huvitavad. Ei saa välistada, et need prognoosid on seotud sellega, kuidas parasjagu nendel pankadel läheb ja millistele sektoritele tahetakse panustada," arutles Sarapuu.
  Ettevõtjana jälgib Sarapuu, mis toimub Euroopas ja Ameerikas. "Millised märgid tulevad Ameerikast, Skandinaaviast, Euroopast. Loomulikult, need on väga palju mõjutatud nende riikide poliitikute poolt. Eriti Ameerikas toimuv," laulus Sarapuu.
  Sarapuu arvates on Euroopa poliitikute tegevus realistlikum. "Murelikuks teeb see, et prognoos prognoosiks, aga järjest vähem peetakse tähtsaks struktuurimuudatusi, mida tegelikult oleks vaja teha," märkis Sarapuu. 
  Sarapuu usub neid prognoose, kus öeldakse, et midagi head tulemas ei ole. "Ja ei ole tulemas just sellepärast, et fundamentaalseid muutusi, mida on vaja, pole olnud," sõnas ta.
  Rääkides sellest, et aasta alguses olid optimistlikud prognoosid, mis on nüüd pöördunud pessimistlikeks, ütles Sarapuu, et positiivseid prognoose hakatakse ütlema siis, kui arvatakse, et põhi on läbi. "See on selline tehnika, et kui minnakse põhja, siis tahetakse põhjast kiiresti üles minna. Positiivsete ootuste peale küteti üles inimeste kired, börs, mis võimendas neid halbu asju veelgi. Selle tehnikaga läksid kõik kaasa," rääkis Sarapuu.
  Ta märkis, et fundamentaalne küsimus, mis jääb ja mida keegi ei julge üles tõstata, on see, kas tarbimisühiskonnal on võimalik praegusel kujul edasi minna. "Praegu on kõik üles  ehitatud nii, et tarbime järjest rohkem. Aga mulle meeldib öelda, et ettevõtlus ei ole sprint, see on pigem maraton,“ lausus ta. Lõppkokkuvõttes võidavad need, kes teavad, et see on maraton, pikalt kalkuleeritav, tuleb osata hoida ettevõtteid ja inimesi, selgitas Sarapuu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.