Alyona Stadnik • 5. oktoober 2011 kell 8:47

"Liigume keerulisse perioodi"

Eesti 2012. a kasvuprognoosi alandanud SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul liigume keerulisse perioodi. Probleemid on jõudnud põhja poole, lisas ta.

"Euroopa võlakriis on jõudnud suurde poliitikasse, millel saab olemas suur tagajärg," kommenteeris Pajula. Ta märkis, et  üheks meile ilmselt ebasoodsaks arenguks on jõujoonte nihkumine Brüsselist suuremate rahvusriikide pealinnadesse. "Selline asjade käik tuletab meelde, et Eesti on kahe regionaalse hiiglase vahele surutud linnriik ehk Saksamaa ja Venemaa vahele," selgitas Pajula.

Pajula märkis, et Rootsi kindlustunne on kukkunud kaks korda kiiremini kui Eesti oma ja Taani oma kaks korda kiiremini kui Rootsi oma. „Põhjamaad on kriisijärgsetel aastatel purjetanud suuresti Saksamaa tuules ning sealsed probleemid on eriti valusalt tabanud Taanit," laulus Pajula.

Taanis on kindlustunde indeks langenud alates aprillist 36 protsendipuntki ning ei saa välistada, et lähikuudel ta kukub kõigi aegade kõige madalamale tasemele, lisas ta. Saksamaa ja Taani on omakorda Rootsi suuruselt esimene ja neljas ekspordipartner.

Kokkuvõttes ütles Pajula, et  me oleme liikumas keerulisse perioodi ajaloos ja olulised küsimused on ilmselt teised. "Oluline küsimus on, kui keeruline see aeg saab olema," lausus Pajula. 

Hetkel kuum