Kristina Traks • 10. oktoober 2011 kell 21:00

Omavalitsuste TOP: Kagu-Eesti kiratseb

Eile esitletud kohalike omavalitsuste (KOV) indeksist nähtub, et Viimsi vald juhib ka tänavust edetabelit, järgnevad pealinna ümbritsevad vallad ja Tallinna linn. Esikümnesse mahuvad veel Tartu ja Kuressaare linn ning Ülenurme, Jõelähtme ja Saku vald. Sisuliselt võib öelda, et Tallinn ja Harjumaa õitsevad, Tartu kandil läheb ka enam-vähem, kuid ülejäänud Eestimaal ei ole elu kiita. Eriti õnnetus seisus on Eesti kagunurk.

Konsultatsiooni- ja koolituskeskuse Geomeedia koostatud indeks võtab kokku ja seab seosesse indikaatorid rahvastiku, kohaliku majanduse, elanikkonna heaolu, omavalitsuse pakutavate teenuste ja finantsolukorra kohta.

Kiisleri sõnul ei maksaks kohalike omavalitsuste indeksit võtta kui edetabelit, vaid pigem on see KOVde võimalus end teistega võrrelda ja oma kohast järeldusi teha. "Selgelt aga tuleb indeksist välja, et piir, kust KOV võimekus järsult langeb, asub 5000 elaniku juures," ütles ta.

Indeksi viimased kohad on hõivanud Õru, Peipsiääre, Alajõe, Põdrala ja Meeksi vald.

Valga-Tartu-Jõhvi maantee ääres asuv Õru vald on omavalitsuste pingereas viimasel kohal juba mitut aastat. Vallavanem Andres Pallosoni sõnul probleeme vallas ei ole ja kindlasti pole Õru vald kõige hullem kant Eestis.

Hetkel kuum