• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  TeliaSonera võib TEO LT börsilt viia

  Viimasel ajal on Balti viimased kaks korralikku dividenditootlusega firmat löögi all. Kui Tallinna Vee tulukust ja (seega dividenditootlust) soovib tõsiselt kärpida konkurentsiamet, siis TEO puhul on endiselt üleval oht hoopis börsilt kaduda.
  Sarnaselt veefirmaga on telekomifirma dividenditootlus ulatunud viimastel aastatel 10% juurde ning pakkunud konservatiivsematele investoritele stabiilset sissetulekut.
  "Kui see on võimalik ja hind on õige, siis jah," vastas TeliaSonera pressiesindaja Iréne Krohn küsimusele, kas nad otsivad võimalust TEO LT aktsiate ülevõtmispakkumise tegemiseks. Õiget hinda ei soovinud TeliaSonera aga täpsustada.
  "Osaluse suurendamine TEO LTs on kooskõlas meie strateegiaga. Me tahame suurendada oma osalust ettevõtetes, kus me juba oleme omanikud," põhjendas ta telekomifirmasse kuu alguses tehtud umbes ühe miljoni eurost investeeringut, mis tõstis TeliaSonera osaluse firmas 68,29 protsendile. Tegemist oli viimase aktsiaostuga pärast 2009. aasta septembrit, mil ülevõtmispakkumise käigus suurendati oma osalust 8,2 protsendipunkti võrra, 66 protsendile. Pakkumise hind aktsia eest oli toona 1,83 litti (0,53 eurot). Kahe nädalaga tagune ost näitas, et TeliaSonera on endiselt TEOst huvitatud, küsimus on aga hinnas.
  TeliaSonera jaoks ülevõtmispakkumine praegu liiga krõbe. LHV vanemanalüütik Kristo Oidermaa märkis, et TeliaSonera on alati esinenud väljaütlemistega, et soovib Balti telekomides 100%-lise osaluse saavutada ning seetõttu pole osaluse suurendamises ka midagi üllatavalt.
  "Kui vaadata tagasi 2009. aasta ülevõtupakkumisele, siis oli TEO aktsia väga odav nii võrreldes konkurentidega kui ka ajalooliste suhtarvudega ning seetõttu võis TeliaSonera ka turuhinnaga võrreldes korralikku preemiat pakkuda," sõnas analüütik.
  "Praegu ei ole meie arvates TEO odav ning aktsia kaupleb ka ligi 15% kõrgemal kui eelmise ülevõtupakkumise korral (0,60-0,61 eurol). Seega ei usu, et TeliaSonera tahaks praegusele hinnale lisaks ülevõtupreemiat maksta ning samas kahtlen ka, et suuremad institutsionaalsed investorid praeguse hinnaga oma aktsiaid loovutada soovivad," rääkis Oidermaa.
  Kawe Kapitali juhatuse liige Kristjan Hänni kommenteeris TeliaSonera viimast TEO aktsiaostu, et pigem võib sellise väikese koguse juurdeostmine nõrga turu taustal viidata nende soovimatusele ülevõtmispakkumist teha. "TEO aktsia oli juba paar kuud enne selle ostutehingu börsiteate avaldamist võrreldes muu turuga tugevam ja see võib tähendada, et maakler korjas kliendile aktsiaid pikema aja jooksul. Kuna "positiivselt apokalüptiline" meeleolu turgudel hakkas leevenema, siis oli mõistlik korjatud aktsiad enda nimele kanda ja turule sellega signaal saata, et nende tase on praegu selline," sõnas ta.
  Hänni: TEO aktsia likviidsus on kahanenud. Hänni arvates on TeliaSoneral mõistlik teha ülevõtmispakkumine siis, kui KJK Capital Oy, East Capital pluss veel mõned suuremad väikeaktsionärid, kes viimasel üldkoosolekul suutsid enam-vähem ühtselt hääletada (kokku omavad nad umbes 15% telekomifirmast), enda osaluse kas eelnevalt või siis pakkumishinnaga maha müüvad. "Eelmise ülevõtmispakkumise ajal toimunu (mõned fondid müüsid oma osaluse mitte TeliaSonerale, vaid suuremat osalust omavatele fondidele) tulemus on see, et aktsia likviidsus on kahanenud ja turuhind väga usaldusväärne ettevõtte väärtuse näitaja ei ole."
  Leedu telekommunikatsioonifirma TEO LT ei soovinud teemat kommenteerida, kuna nende arvates peaks küsimustele firma omanikeringi muutuste kohta vastama TeliaSonera.
  TEO LT (Leedu Telekom) eile õhtul avaldatud kolmanda kvartali kasum jäi möödunud aastaga võrreldes sama hästi kui muutumatuks, langedes 41,60 miljonilt 40,64 miljonile latile (0,015 eurole aktsia kohta) ehk 2,3%.
  Üheksa kuu lõikes teenis telekomifirma kasumit 117 miljonit litti (0,044 eurot aktsia kohta) ehk 6,6% vähem kui aasta eest, teatas firma Vilniuse börsile.
  Võrreldes aastatagusega vähenes TEO käive 4,8% ja ulatus viimases kvartalis 184,5 miljoni litini. Üheksa kuu kogutulud ulatusid 554 miljoni litini ehk 4,6% väiksema numbrini kui aasta eest.
  TEO LT tulemused vastasid üldjoontes täpselt LHV Panga ootustele, mis prognoosisid 187,6 miljoni litist kvartalikäivet ja 40,7 miljoni litist kasumit.
  "TEO käibe langus on aeglustunud. Tänu karmile kulude kontrollile kahanesid sarnaselt ka tegevuskulud. See aitas hoida firma EBITDA (kulumieelse ärikasumi) marginaali üle 41 protsendi," kommenteeris tulemusi ettevõtte juhatus.
  Viimase kvartaliga kasvatas TEO jõudsasti ka oma vaba raha positsiooni, mis ulatus septembri lõpuks 186,6 miljoni litini (0,07 euroni aktsia kohta).
  TEO LT aktsia langes eile Vilniuse börsil 0,16%, tasemeni 0,607 eurot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
IT- ja arvutifirmade TOP: keskmise suurusega ettevõtetele muutuvad uued tehnoloogiad liiga kalliks
Äripäeva TOPi saates räägime seekord IKT sektorist. Uute tehnoloogiate ja IT teenuste hinnad on viimasel aastal kasvanud kiiresti. Edasine hinnatõus võib viia olukorrani, kus keskmise suurusega ettevõtete jaoks muutuvad uued tehnoloogiad liiga kalliks ning ettevõtted hakkavad kaotama konkurentsivõimet välisturgudel. IKT ettevõtete jaoks oli aasta väga edukas ja kasv jätkub vääramatult ka järgnevatel aastatel.
Äripäeva TOPi saates räägime seekord IKT sektorist. Uute tehnoloogiate ja IT teenuste hinnad on viimasel aastal kasvanud kiiresti. Edasine hinnatõus võib viia olukorrani, kus keskmise suurusega ettevõtete jaoks muutuvad uued tehnoloogiad liiga kalliks ning ettevõtted hakkavad kaotama konkurentsivõimet välisturgudel. IKT ettevõtete jaoks oli aasta väga edukas ja kasv jätkub vääramatult ka järgnevatel aastatel.