• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elekter odavnes septembrisEestis 14%, Põhjalas 39%

  Septembris langes elektri börsihind Eestis 14%, samas kui Põhjamaades oli hinnalangus tänu hüdroenergia suurele osakaalule kuni 39%.

  Seejuures ei mõjutanud Põhjamaade madal elektrihind nii tugevalt Eesti hinnapiirkonna hinda, kuna nõudlus Läti ja Leedu turuosaliste poolt oli suurem kui EstLink 1 merekaabel Soome hinnapiirkonnast elektrit importida võimaldas, teatas Elering.
  Samuti tekkis nn pudelikael Soome ja Rootsi vahele, kus ülekandevõimsus ei olnud piisav, et tagada Norra hüdroenergia voog Soome ja sealt edasi Eestisse.
  Möödunud kuul mõjutas Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) Eesti hinnapiirkonnas kauplemist kõige enam Läti defitsiit ning Norra odavam hüdroenergia, mille mõjul langesid hinnad nii Soome kui Eesti hinnapiirkonnas.
  Kuna Eesti hinnapiirkonna hind jäi Soome omast veidi kõrgemaks, liikus elekter septembris peamiselt Soomest Eestisse. Võrreldes eelmise kuuga tõi see kaasa olulise ekspordi languse Soome (21 gigavatt-tundi). Eksport Leetu kasvas kolm korda (35 GWh-ni) ning eksport Lätti oli jätkuvalt kõrge – 264,8 GWh.
  NPS Eesti hinnapiirkonnas ostetud kogused jäid eelmise kuuga samale tasemele (502 GWh), millest Eesti turuosalised ostsid 42%, Läti 51% ning Leedu turuosalised 7%. Eesti turuosaliste poolt septembris ostetud kogus moodustab Eesti sisemaisest tarbimisest 37% ning on võrreldes augustiga 9% võrra langenud.
  NPS Eesti hinnapiirkonnas müüdud elektrienergia kogused vähenesid veerandi võrra (410 GWh), seda seoses hinna langemisega ligi seitse eurot megavatt-tund. Kuna Baltpooli hind oli 70% ajast kõrgem kui Eestis, siis Leedu turuosaliste poolt müüdud kogused vähenesid ligi kolm korda. Läti turuosaliste poolt tehtud müügipakkumiste osakaal oli väga väike (kokku müüdi 1GWh). Eesti turuosaliste poolt müüdi septembrikuus kokku 97%.
  Septembris oli Põhjamaade hüdroreservuaaride täituvus kõrgem kui eelnevatel aastatel, mille tulemusel langes  süsteemihind 2011. aasta madalaimale tasemele – 28,94 eurot MWh. Seejuures viimase 12 kuu keskmine süsteemihind on 54,08 eurot MWh. Võrreldes 2010. aastaga langesid kõikides  NPS hinnapiirkondade elektrienergia hinnad. NPS Soome septembrikuu keskmine hind 38,86 eurot MWh oli augustikuuga võrreldes 20% võrra madalam.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Dow ja S&P 500 tõusid uute rekorditeni
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.