• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA börs: kehv päev, hea kuu

  Kuigi aktsiad lõpetasid kuu viimase päeva Euroopa võlakriisi kokkuleppe segaste detailide valguses sügavas languses, oli oktoober aktsiaturgudele siiski märkimisväärse tõusu periood.

  Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis oktoobris ligi 10% ning S&P 500 ja Nasdaqi koondindeksi kasv oli 11%. Kolmest indeksist USA börse kõige enam hõlmava S&P 500 jaoks pole nii head kuud olnud alates 1991. aasta detsembrist.
  Näitajaid viisid järjest kõrgemale Euroopast tulevad uudised, mis vahelduva eduga andsid investoritele lootust, et võlakriisi lahendamisele ollakse väga lähedal. See kulmineerus eelmise neljapäeva varahommikul eurotsooni liidrite avaldusega, et kokkulepped lahenduste osas on viimaks saavutatud. Sõnum tõi esialgu turgudele eufooria, mis omakorda tingis tugeva aktsiaralli. Tõus ei kestnud aga kaua ja investorid tõmbasid juba järgmisel päeval tagasi, sest võlakriisi kokkuleppe üksikasjade ebaselgus muutus üha ilmsemaks.
  Oktoobri viimasel päeval on turud jõudnud juba punkti, kus tundub, et lahendusele ollakse sama kaugel kui kuu alguses ja lisaks Kreekale tõuseb üha enam murede keskmesse ka Itaalia.
  Esmaspäevase sessiooni lõpetasid peamised indeksid järgnevatel tasemetel:
  Dow Jones   11 955,01     -276,10     -2,26%Nasdaq           2 684,41       -52,74     -1,93%S&P 500         1 253,30        -31,78     -2,47%
  Kõik Dow 30 komponenti lõpetasid punases. Suurimad kaotajad olid finantsettevõtete aktsiad: JPMorgan (-5,26%), Goldman Sachs (-5,45%), Bank of America (-7,07%), Morgan Stanley (-8,65%) ja Citigroup (-7,52%).
  Investoreid hirmutas ka Euroopa valitsuste võlakirjadesse panustanud USA futuurimaaklerfirma MF Globali sattumine raskustesse. MF Globali aktsia hind kukkus eelmisel nädalal 67 protsenti. Kompanii võlakirjade hinnad kukkusid stressis paberite tasemele, kui ettevõte avalikustas oma panused Euroopa valitsuste võlakirjadesse.
  Dollar tugevnes esmaspäeval euro suhtes ligi 2% ja jeeni suhtes ligi 3%. Veidi kõrgemal oli valuuta ka naelsterlingist.
  Detsembri tähtajaga naftafutuuride hind langes 13 sendi võrra, jäädes püsima 93,19 dollaril barreli kohta. Detsembri kullafutuuride hind kukkus 22 dollari võrra tasemele 1725,20 dollarit untsi kohta.
  Ühendriikide valitsuse kümneaastase võlakirja hind tõusis, alandades tulususe reedeselt 2,31%-lt 2,18%-le.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.