4. november 2011 kell 13:16

Papandreou valmistub lahkuma

Kreeka peaministril George Papandreoul seisab täna õhtul parlamendis ees otsustav usaldushääletus. Opositsioon valmistub kulisside taga juba võimu ülevõtmiseks.

Papandreou on mõista andnud, et ta on valmis ametist tagasi astuma. Seda ka juhul, kui usaldushääletus lõpeb talle toetusega. "Ma ei hoia oma kohast kinni," ütles peaminister eile õhtul parlamendis. "Ma ei ole sellest huvitatud, et mind tagasi valitaks. Ma olen huvitatud ainult riigi päästmisest," lisas ta.

Papandreoul on praeguse seisuga parlamendis vaid ühehäälne enamus. Juhul, kui Papandreou kaotab, alustab tema sotsiaaldemokraatlik partei Pasok konservatiivse Uue Demokraatiaga läbirääkimisi üleminekuvalitsuse moodustamiseks. Papandreou rolli võtaks üle praegune rahandusminister Evangelos Venizelos.

Peaks aga Papandreou siiski vajalikud hääled kokku saama, alustab ta kõnelusi opositsiooniga ise ning astub tagasi pärast uue valitsuse moodustamist. "Talle öeldi, et ta peab rahus lahkuma, et päästa oma partei," ütles Reutersile valitsusele lähedalseisev isik. "Ta teatas, et on valmis tagasi astuma, see oli väga tsiviliseeritud moel, ilma kibestumiseta," lisas allikas.

Üleminekuvalitsus peab korraldama ennetähtaegsed valimised, kuni selle ajani aga peab parlament ratifitseerima uue säästupaketi. Kui see on tehtud, on tee vaba ka järgmisele abilaenule. Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso kinnitas täna, et Ateena võib arvestada Euroopa Liidu edasise toetusega. "Me tahame, et Kreeka jääks eurotsooni püsima," ütles Barroso.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum