Kristina Traks • 3. november 2011 kell 10:02

Euro pole ohus

Peaminister Andrus Ansip ütles äsja lõppenud valitsuse pressikonverentsil, et ei usu Kreekas toimuva hukutavat mõju eurole.

“Mul on kahju kreeklastest, aga eurotsoon on märksa suurem kui Kreeka, mis annab vaid 2 % eurotsooni SKPst,” ütles Ansip. “Kui nad oleks laenu võtnud dollarites, siis vaevalt, et dollarile nende maksejõuetus mingit katastroofilist mõju tähendaks.”

Ansip ütles, et Kreeka otsus korraldada referendum, on ootamatu, kuid mitte üllatav. “Valitsus, kui tunneb, et tal pole rahva toetust, ärgitab kiiret debatti ühiskonnas selleks, et saada vajalikele reformidele rahva toetus. Need meetmed, mis Kreeka valitsus peab rakendama, et saada järgmine 8 mld eurone laen, on väga raskelt rakendatavad,” rääkis Ansip. Ta ütles ka, et referendumi tulemus sõltub palju sellest, kuidas on püstitatud küsimus.

“Me oleme kärpinud kulutusi ja teame, et see ei olnud lihtne. Aga meie kärped olid suhteliselt tagasihoidlikud, võrreldes sellega, mida Kreeka on juba praegu teinud. Me kärpisime ainult 1,5 miljardit, kuid kui tuleb otsustada paarikümne tuhande avaliku sektori töötaja kohene vallandamine, 150 000 avaliku sektori töötaja tööreservi saatmine, 30 riigile kuluva ettevõtte kohene sulgemine – see ei sünni kergelt!”

Hetkel kuum