7. november 2011 kell 20:51

USA börsid päeva lõpuks rohelises

Esmaspäevane kauplemissessioon USA börsidel möödus indeksitele kord rohelises, kord punases, kuid mõned tunnid enne sulgemist alanud tõus suutis päeva rohelises lõpetada.

Investorite tähelepanu nihkub Kreekalt üha enam Itaalia suunas, mille kümneaastase võlakirja tulusus tõusis esmaspäeval korraks rekordilisele 6,68 protsendile, jäädes lõpuks pidama 6,66 protsendil. Kui Kreekat suudetaks veel võlakriisist välja osta, siis Itaalia puhul oleks see äärmiselt ebatõenäoline. Riigi võlg on USA ja Jaapani avaliku sektori võlgade järel suuruselt kolmas maailmas. Sellest 300 miljardit eurot ootab järgmisel aastal refinantseerimist.

Nädalavahetusel kogunesid tuhanded itaallased Rooma tänavatele peaminister Silvio Berlusconi reformide vastu protesteerima. Viimast ootab teisipäeval ees umbusaldushääletus, mis vaatamata peaministri eitavale seisukohale, on pannud turud uskuma, et mehe aeg ametikohal on läbi.

Nende sündmuste valguses lõpetasid ühendriikide peamised aktsiaindeksid esmaspäeval järgmistel tasemetel:

Dow Jones    12 068,39     +85,15      +0,71%Nasdaq            2 695,25       +9,10      +0,34%S&P 500          1 261,12        +7,89      +0.63%

Dow tööstuskeskmise 30 komponendist lõpetas 5 täna langusega. Nende hulgas olid ka alumiiniumitootja Alcoa (-1,65%) ja Bank of America (-0,62%). Sektorite lõikes läks kõige paremini täna jaekaubanduse ja tehnoloogiaettevõtete aktsiatel. Langesid vaid finantssektor ja kestvuskaupade sektor.

Alles eelmise nädala lõpud börsile tulnud kupongimüügiettevõtte Groupon aktsia hind kukkus esmaspäeval 0,54%, lõpetades 25,97 dollaril. Aktsia esmaemissioon toimus neljapäeval, kus aktsia hinnaks oli 20 dollarit.

Dollar tugevnes esmaspäeval euro suhtes, aga nõrgenes naelsterlingi ja jeeni suhtes.

Detsembri tähtajaga naftafutuuride hind kerkis 1,26 dollari võrra 95,52 dollarile barreli kohta. Kullafutuuride hind tõusis 35 dollari võrra tasemele 1791,10 dollarit untsi kohta.

USA kümneaastase võlakirja hind tõusis esmaspäeval, viies tulususe reedeselt 2,10%-lt jälle 2% piirist veidi allapoole.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum