• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Swed: vääruslikem börsifirma on Tallink

  Kõige suurema turuväärtusega firma Tallinna börsil on Tallink, kelle aktsia kohta oleme andnud soovituse “osta”, ütles Swedbanki aktsiaanalüütik Marek Randma.

  Tallinna börsifirmade varade väärtuslikkuse vahe on P/B (firma turuväärtuse/raamatupidamisväärtuse) alusel täpselt kümnekordne, arvutas Äripäev. Kui Silvano FG turuväärtus ületab firma omakapitali mahu koguni 3,4kordselt, siis Järvevanal on vastav suhtarv kõigest 0,36. Küsisime Swedbanki aktsiaanalüütiku Marek Randma käest, milline on tema arvamus.
  Kas on mõtekas investeerida neisse börsifrmadesse, kel on Tallinna börsil juba niigi kõrge P/B suhtarv (nt. Silvano)? Miks? Meie hinnangul ei ole P/B ainus suhtarv mille järgi investeerimisotsuseid teha. P/B on vaid üks tööriistadest, millega ettevõtte hinda mõõta. Näiteks võib tuua Silvano FG, kelle P/B suhtarv on küll kõrge, kuid kelle 2011 P/E suhe on meie hinnangul vaid 4.2, mis on meie poolt kaetavate Baltikumi ettevõtete seas madalaim. Kõrget P/B suhet võib ehk seletada varade liiga madala raamtupidamisliku väärtusega, ehk kuigi varad võivad olla raamatupidamislikult suuresti amortiseerunud ja kohalikus valuutas madala hinnaga, toodavad nad kõrget tulu vaatamata sellele edasi. Seega on võimalik, et turu hinnangul on Silvano puhul turul reaalselt võimalik varad müüa kõrgema hinnaga kui raamatupidamislik väärtus. Äkki peaks vaatama hoopis madala P/B arvuga firmasid (Arco ja kes seal olidki)? 
  Tallinna börsil meie poolt kaetavate ettevõtete seas on madalaim P/B Tallinkil, mille puhul meie hinnangul tõepoolest 0.6 P/B on liiga madal – ettevõte meie hinnangul tulevikus suurendab aktsia väärtust, ettevõtte varad meie hinnangul ülehinnatud ei ole, lähiajal ettevõtet likviidsusrisk meie hinnangul ei ähvarda, võrreldavad ettevõtted on kallimate suhtarvudega, meie ootuste järgi ettevõtte kasumlikkus lähiajal paraneb. Seetõttu me usume, et Tallinki puhul P/B 0.6 on tõepoolest liiga madal. Samas, nagu Raivo Sormunen artiklis õigesti välja tõi, võib madal P/B olla ka täiesti põhjendatud kui turu hinnangul näiteks ettevõtte väärtus kahaneb või kui turul ei ole varadele raamatupidamisliku väärtuse juures ostjaid või mõnel muul põhjusel.
  Milline on teie hinnangul hetkel kõige väärtuslikum firma Tallinna börsil, kuhu tasub investeerida?
   Kõige suurema turuväärtusega firma Tallinna börsil on Tallink, kelle aktsia kohta oleme andnud soovituse “osta”.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
National Geographic muudab Eestis oma ilmumise põhimõtteid
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Putin käskis venelastel minna nädalaks palgalisele puhkusele
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.