Swed: vääruslikem börsifirma on Tallink

Kaisa Gabral 15. november 2011, 12:04

Kõige suurema turuväärtusega firma Tallinna börsil on Tallink, kelle aktsia kohta oleme andnud soovituse “osta”, ütles Swedbanki aktsiaanalüütik Marek Randma.

Tallinna börsifirmade varade väärtuslikkuse vahe on P/B (firma turuväärtuse/raamatupidamisväärtuse) alusel täpselt kümnekordne, arvutas Äripäev. Kui Silvano FG turuväärtus ületab firma omakapitali mahu koguni 3,4kordselt, siis Järvevanal on vastav suhtarv kõigest 0,36. Küsisime Swedbanki aktsiaanalüütiku Marek Randma käest, milline on tema arvamus.

Kas on mõtekas investeerida neisse börsifrmadesse, kel on Tallinna börsil juba niigi kõrge P/B suhtarv (nt. Silvano)? Miks?
 
Meie hinnangul ei ole P/B ainus suhtarv mille järgi investeerimisotsuseid teha. P/B on vaid üks tööriistadest, millega ettevõtte hinda mõõta. Näiteks võib tuua Silvano FG, kelle P/B suhtarv on küll kõrge, kuid kelle 2011 P/E suhe on meie hinnangul vaid 4.2, mis on meie poolt kaetavate Baltikumi ettevõtete seas madalaim. Kõrget P/B suhet võib ehk seletada varade liiga madala raamtupidamisliku väärtusega, ehk kuigi varad võivad olla raamatupidamislikult suuresti amortiseerunud ja kohalikus valuutas madala hinnaga, toodavad nad kõrget tulu vaatamata sellele edasi. Seega on võimalik, et turu hinnangul on Silvano puhul turul reaalselt võimalik varad müüa kõrgema hinnaga kui raamatupidamislik väärtus.
 
Äkki peaks vaatama hoopis madala P/B arvuga firmasid (Arco ja kes seal olidki)? 

Tallinna börsil meie poolt kaetavate ettevõtete seas on madalaim P/B Tallinkil, mille puhul meie hinnangul tõepoolest 0.6 P/B on liiga madal – ettevõte meie hinnangul tulevikus suurendab aktsia väärtust, ettevõtte varad meie hinnangul ülehinnatud ei ole, lähiajal ettevõtet likviidsusrisk meie hinnangul ei ähvarda, võrreldavad ettevõtted on kallimate suhtarvudega, meie ootuste järgi ettevõtte kasumlikkus lähiajal paraneb. Seetõttu me usume, et Tallinki puhul P/B 0.6 on tõepoolest liiga madal. Samas, nagu Raivo Sormunen artiklis õigesti välja tõi, võib madal P/B olla ka täiesti põhjendatud kui turu hinnangul näiteks ettevõtte väärtus kahaneb või kui turul ei ole varadele raamatupidamisliku väärtuse juures ostjaid või mõnel muul põhjusel.

Milline on teie hinnangul hetkel kõige väärtuslikum firma Tallinna börsil, kuhu tasub investeerida?

 Kõige suurema turuväärtusega firma Tallinna börsil on Tallink, kelle aktsia kohta oleme andnud soovituse “osta”.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2011, 09:30
Otsi:

Ava täpsem otsing