• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pilt 1960ndatest

  Inimloomusele on omane tahta alati midagi parajasti kättesaamatut või möödunut. Näiteks suvel ootame talve, talvel suve, päikeselise ilmaga vihma, vihmase ilmaga päikest, euroajal krooni, krooniajal eurot, koolis käies tööelu, tööl käies koolielu, täiskasvanuna noorust ja puberteedieas täisiga.
  Niisamuti igatsevad inimesed taga erinevaid ajajärke: minu vanemad oma noorusaega 1960ndail, vanavanemad kauneid 1930ndaid ja kui mu vanavanavanemad veel elus oleksid, siis ilmselt mõtlesid nad kerge heldimusega koguni 19. sajandi lõpu peale.
  Et mul puudub kogu selle ajaga otsene side, siis olen lihtsalt mõnikord mõtteid mõlgutanud, mis tunne oleks olnud elada näiteks eelmise sajandi esimesel poolel, keskajal või hoopis antiikkangelaste maailmas. Huvitav, milline oli eluolu ajastutel, mille kombed ja võimalused tunduvad tänapäeval ehk toredalt primitiivsed, teisalt jälle nii võimalustevaesed ning oma tavade ja ühiskonnakorraldusega kohati isegi arusaamatud ja ahistavad.
  Olgugi et igal ajastul on oma plussid ja miinused, siis ühes olen küll kindel - ränk ja mõistusevastane oli elu eelmisel sajandil Hitleri juhitud Saksamaal, Idi Amini terrori all kannatanud Ugandas, kommunismikantsides või rassistlikus Ameerikas, kus norm oli mustanahaliste diskrimineerimine, väärkohtlemine ja alandamine.
  Viimast ajajärku püüab elustada eelmisel nädalal kinno jõudnud film "Koduabilised". See taasloob pildi 1960. aastatel Ameerika ühiskonnas toimunust, kus Martin Luther King juuniori õilis ideaal ja unistus rassilise segregatsiooni lõpetamisest oli veel ainult sõnakõlks. Mõtteainet jagub, nii et tasub vaatamist!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Nafta hind on täna tõusu jätkamas
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Tulusa äri võti: andmepõhine otsustamine
Selleks, et äri võimalikult kasumlikult juhtida, tuleb teha tarku otsuseid. Viimaste lahutamatuks osaks on andmed ja nende kaasamine otsustusprotsessi, leiti Äripäeva raadio saates „Kasvukursil“.
Selleks, et äri võimalikult kasumlikult juhtida, tuleb teha tarku otsuseid. Viimaste lahutamatuks osaks on andmed ja nende kaasamine otsustusprotsessi, leiti Äripäeva raadio saates „Kasvukursil“.
Nädala lood: Enefit Greeni triumf ja kuidas kurikuulus ärimees oma esimese miljoni teenis
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.