Romet Kreek • 18. november 2011 kell 10:25

Itaallased ostavad patriotismist võlakirju

Tavalised itaallased kuni Ferrari presidendi Luca di Montezemoloni ostavad patriotismist ja tootluse pärast Itaalia valitsuse võlakirju, isegi kui välisinvestorid lükkavad paberit turgu, kartes, et nad ei saa enam raha tagasi, kirjutab Reuters.

„5,5 ja kuus protsenti on väga hea tootlus,“ ütles üks tundmatuks soovida jäänud Itaalia privaatpankur. „Paljud inimesed ostavad praegu Itaalia võlakirju. Isegi ostsin hiljuti juurde Itaalia valitsuse võlakirju.“

Fiati nõukogu juht ja ühe Itaalia vanima aristokraatliku perekonna liige Montezemolo jätkab Itaalia võlakirjade ostu, mida ta on alati teinud, ütles pressiesindaja Reutersile.

Itaalia on alati saanud loota olulisele jaeinvestorite huvile võlakirju emiteerides.

Välisinvestorid on kärpinud oma Itaalia võlakirjade riski aasta alguse 51 protsendilt 45 protsendile. Bank of Italy andmetel kuulub 42,4 protsenti Itaalia võlast välismaalastele, mis on samal tasemel Hispaaniaga. Saksamaal on see number 50,1 protsenti ja Prantsusmaal 57,9 protsenti. 

Novembri alguses avaldas Toskano ärimees Giuliano Melani Itaalia päevalehes Corriere della Sera terve lehekülje suuruse reklaami, kus ta kohustus ostma 20 000 euro eest Itaalia valitsuse võlakirju ja kutsus ka teisi kodanike eeskuju järgima.

Kinnisvaraarendajate assotsiatsioon ANCE teatas, et nad otsustasid investeerida 300 000 eurot itaalia valitsuse võlakirjadesse. Itaalia loodustoodete kompanii Bioera teatas miljoni euro investeerimisest võlakirjadesse.

Paljud itaallased meenutavad vanemate ja vanavanemate head teenistust 1980ndatest, kui valitsuse võlakirjad tootsid kuni 18 protsenti.

„Ma ostaksin kindlasti praegu võlakirju, kui suudaksin. Kui olin üliõpilane, investeerisin oma säästud valitsuse võlakirjadese,“ ütles üks Londonis elav itaallane. „14protsendine tootlus oli mu elu parim tehing.“

„Mõned rikkad eraisikud arutavad kümnete miljonite eurode investeerimist Itaalia võlakirjadesse," ütles üks Pariisis töötav pankur.

Hetkel kuum