21. november 2011 kell 9:40

Barroso panustab eurovõlakirjadele

Euroopa Komisjoni hinnangul lahendaksid euroriikide ühised võlakirjad praeguse võlakriisi. Kaalumisel on kolm erinevat võlakirjavarianti.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso peaks sel kolmapäeval esitlema kolme erinevat kontseptsiooni euroala ühistest võlakirjadest, kirjutas Süddeutsche Zeitung. Päev hiljem neljapäeval kogunevad Strasbourgis Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia juhid Barroso ettepanekut arutama. Saksamaa kantsler Angela Merkel on seni olnud eurovõlakirjade vastu, Itaalia värske valitsusjuht Mario Monti on nende poolt. Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy pole oma seisukohta veel öelnud. 

Eurovõlakirjade all mõistetakse võlakirju, mille eest vastutab terve eurotsoon ühiselt. Idee on aidata kriisis riikidel nagu näiteks Itaalial refinantseerida oma võlgasid mõistlike intressidega. Saksamaale näiteks võib see aga tähendada, et tema jaoks seni madalad intressid tõusevad.

Kolm praegu kaalumisel olevat võlakirjade kontseptsiooni on a) klassikalised võlakirjad, milledega kõik euroala liikmed vastutavalt ühiselt kõigi võlgade eest, b) piiratud vastutusega võlakirjad, mille puhul europartnerid vastutavad võlgade eest teatud piirini ja c) koordineeritud võlakirjad, mille puhul vastutab iga riik üksikuna oma võlgade eest. Viimasel puhul jääks euroala kanda vaid võlateeninduse koordineerimine.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum