Katre Pilvinski • 23. november 2011 kell 11:45

Swedbank: 2012 Eesti majandus siiski kasvab

Eesti majandus järgmisel aastal kasvab. Tõsi, ilmselt on kasvumäär varasema prognoosiga võrreldes mõnevõrra tagasihoidlikum, sõnas Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

"Avaldame oma prognoosi järgmise aasta jaanuaris, praegu alles töötame uue prognoosi kallal. Seega ei saa täpsemalt kommenteerida, " märkis Paabut. SEB langetas eile avaldatud prognoosis Eesti järgmise aasta kasvuprognoosi varasemalt 3,5 protsendilt 2 protsendile.

"Küll aga võib öelda, et kriisi teise laine mõju Eestile on kindlasti tagasihoidlikum, sest majanduse taastumine on olnud laiemapõhjalisem ning tasakaalustamatused on võrreldes kriisi esimese laine saabumisega oluliselt väiksemad," ütles Paabut ja lisas, et ka on majandusagendid suutnud enesele soetada teatava hulga puhvreid ega ole sedavõrd sõltuvad välisvahenditest, kui aastatel 2008-2009.

Samas ei jää Eesti majandus puutumata, kui peamiste partnerriikide majandus märkimisväärselt kahaneb ehk kui majandusmõõn saavutab taas kord globaalsed mõõtmed. Siis on üpris raske ette kujutada, et ainsana saaks Eesti majandus jõudsalt kasvada, rääkis analüütik.

"Seega, majandusmõõna levik ja aktiivsuse oluline langus maailmas viib enesega kaasa ka ekspordist sõltuva Eesti majanduse positiivsed kasvunumbrid. Ent ei saa märkimata jätta, et sellise ulatusliku kriisi tõenäosus on praegu siiski võrdlemisi väike ning meie hinnangul Eesti majandus järgmisel aastal siiski kasvab," nentis ta.

"Tõsi, ilmselt on kasvumäär meie endise prognoosiga võrreldes mõnevõrra tagasihoidlikum. Kuid nagu öeldud, saame täpsematest numbritest rääkida alles jaanuaris," lausus Paabut.

 

 

Hetkel kuum