• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OECD hoiatab rahastamiskriisi eest

  Arenenud riikidel tuleb järgmisel aastal silmitsi seista ahenevate rahastamisvõimalustega. Prognooside kohaselt tõuseb arenenud maade valitsuste laenamine tänavu üle 10 triljoni dollari ja kasv jätkub ka tuleval aastal.

  Maailma juhtivaid tööstusriike esindava organisatsiooni OECD hinnangul muutuvad pinged finantsturgudel järgmise aasta jooksul veel tugevamaks, eriti kuna turge juhivad emotsioonid, mis oma ettearvamatu loomusega ohustavad valitsuste võimalusi oma võlgu refinantseerida.
  OECD avaliku sektori võlgadega tegeleva osakonna juhi Hans Blommesteini sõnul muudab turgude emotsionaalsus riikidele laenamise kallimaks, mis omakorda seab ohtu valitsuste võimekuse maksta tagasi varasemaid võlgu. Ühtlasi lisas ta, et suuremas koguses eraturgudelt laenamine saab riikidele lähitulevikus olema väga suureks katsumuseks.
  Kui riikidel ei õnnestu oma võlgu refinantseerida või laenupikendust saada võib neid hädaabi laenude näol tabada sama saatus, mis Iirimaad ja Portugali. OECD hinnangul jõuab organisatsiooni liikmete laenamine 2011. aasta lõpuks 10,4 triljoni dollarini, kasvades järgmise aastaga veel 0,1 triljonit. Tegemist on triljoni võrra suurema numbriga kui 2007. aastal ja peaaegu kahekordse summaga, võrreldes 2005. aastaga.
  Probleemiks on ka kõrge lühiajaliste laenude osakaal, mis praegu ulatub ligi 44-protsendini. See tähendab, et võlgu tuleb tihedamini refinantseerida, mis omakorda muudab riigirahanduse ebastabiilsemaks, sest intressimäära kõikumised hakkavad suuremat rolli mängima.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Investor: kui keegi teaks eduka idufirma valemit, siis kõik kasutaks seda
Kui eduka idufirma valem oleks olemas, siis kõik lihtsalt investeerikski sellistesse inimestesse ja ettevõtetesse, rääkis Äripäeva Raadio saates "Riskiraha" Spring Capitali juht Henri Treude. "Iga situatsioon on erinev ja igas situatsioonis toimib erinevat tüüpi asutaja. Tagantjärgi võime öelda, et see inimene on väga kihvt ja me juba algusest peale teadsime, et sealt tuleb midagi ägedat. Tegelikult ei tea."
Kui eduka idufirma valem oleks olemas, siis kõik lihtsalt investeerikski sellistesse inimestesse ja ettevõtetesse, rääkis Äripäeva Raadio saates "Riskiraha" Spring Capitali juht Henri Treude. "Iga situatsioon on erinev ja igas situatsioonis toimib erinevat tüüpi asutaja. Tagantjärgi võime öelda, et see inimene on väga kihvt ja me juba algusest peale teadsime, et sealt tuleb midagi ägedat. Tegelikult ei tea."
Eesti sadamate kaubamaht kasvas üheksa kuuga jõuliselt
Statistikaameti andmetel suurenes Eesti sadamate kaubamaht selle aasta üheksa kuu jooksul võrreldes eelmise sama perioodiga 9%.
Statistikaameti andmetel suurenes Eesti sadamate kaubamaht selle aasta üheksa kuu jooksul võrreldes eelmise sama perioodiga 9%.