Investorid eelistavad USA varasid vaatamata reitingukärpele

Rainer Saad 20. detsember 2011, 17:23

Neli kuud pärast seda kui Standard & Poor’s kärpis USA tippreitingut, öeldes, et maailma suurim majandus ei ole enam kõige ohutum laenuvõtja, on dollaripõhised varad ainult kallinenud, kirjutab Businessweek.

Peale 5. augusti, kui S&P kärpis USA AAA reitingu AA+ reitinguks, on Ameerika võlakirjade hinnad tõusnud 4,4%, dollarindeks 8,6% ning aktsiaindeks S&P 500 1,7%. Kulud, millega USA on laenanud, pärast seda kui S&P ütles, et Ameerika ei ole enam riskivaba, on langenud rekordmadalale. Näiteks 10-aastase võlakirja tootlus on langenud alla 2%, mis on esimest korda peale 1950. aastat. 

Nõudlus USA varade järele on suurenenud kui tarbijakindlus, tööstus ning tööhõive näitavad, et Ameerika majandus tugevneb, samal ajal kui Euroopa rabeleb, et päästa enda rahaliitu. Bloombergi küsitletud majandusteadlaste hinnangul kasvab USA majandus järgmine aasta 2,19%.

„USA on meie lemmikturg,” ütles Hiromasa Nakamura, Mizuho Asset Managementi võlakirjainvestor. „Võlatase on kõrge, kuid ma arvan, et nad tulevad sellega toime. Ebakindluse taustal voolavad investorite rahad dollarisse – reservvaluutasse.”

USA pikaajalised võlakirjad on olnud parima tootlusega maailmas, pakkudes 30%-list tootlust, selgub Bloomberg/EFFAS indeksist. S&P 500 on alates augusti algusest tõusnud, kuigi, et MSCI All Country World indeks langes 5,7%.

Ajalugu on aga näidanud, et ralli pärast reitingukärbet ei ole ebatavaline.

Pärast seda kui S&P kärpis Jaapani AAA reitingu tasemele AA+ 2001. aastal, langesid 10-aastaste võlakirjade tootlused 4 kuuga 1,46%-lt 1,15%-ni. Praegu on tootlus 0,97%, vaatamata sellele, et S&P reiting Jaapani võlale on AA-.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2011, 10:13
Otsi:

Ava täpsem otsing