2. jaanuar 2012 kell 9:39

USA kehtestas Iraanile sanktsioonid

USA president Barack Obama allkirjastas laupäeval seaduse, mis kehtestab Iraani keskpangaga äri ajavatele finantsinstitutsioonidele sanktsioonid. Samas sisaldab seadus ka erandeid, mis peaksid energiaturgu võimalikult vähe ärritama.

Sanktsioonid on mõeldud nii erakapitalil põhinevatele kui ka riiklikele pankadele, sealhulgas keskpankadele. Vajalikud abinõud kehtestatakse asutustele pärast kahe kuni kuue kuu pikkust hoiatusperioodi, sõltuvalt tehingutest, kirjutab Reuters.

Sanktsioneeritud institutsioonid külmutataks USA finantsturgudelt välja. Iraani keskpank on Teherani naftatulude peamine kanal.

"Meie eesmärk on rakendada see seadus hea ajastusega nii, et me ei ärritaks naftaturgu ja kindlustaks, et see kahjustab Iraani ja mitte ülejäänud maailma," ütles Obama administratsiooni ametnik.

Washington kinnitas, et konsulteerib välispartneritega kindlustamaks, et uued sanktsioonid töötavad ilma ülemaailmset energiaturgu kahjustamata. Nad lisasid, et USA strateegia püsib muutumatuna, sellega üritatakse Iraani isoleerida, olles samal ajal kõnelustele avatud.

Iraan ähvardas möödunud nädal sulgeda Hormuze väina juhul, kui USA kehtestab Iraani naftaekspordile sanktsioonid. Saab näha, milline on Iraani reaktsioon USA otsusele.

Lääneriigid hakkasid Iraani suhtes sanktsioone kehtestama pärast Rahvusvahelise Aatomienergeetika Agentuuri (IAEA) raporti avaldamist, milles Iraani süüdistati tuumarelva väljatöötamises. Teheran seevastu väidab, et riigi tuumapüüdlused on läbinisti rahumeelsed.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum