9. jaanuar 2012 kell 10:03

Hormuze väina sulgemine tõstab nafta hinda 75%

Nafta hind võib tõusta mõneks ajaks kuni 200 dollarile barrelist, kui Iraan peaks sulgema laevaliikluse Hormuze väinas.

Iraan, mis on ähvardanud blokeerida veetee, kui tema toornafta ekspordile peaks kehtestatama sanktsioonid, on suuteline sulgema väina umbkaudu kaheks nädalaks, kirjutab Societe Generale SA oma raportis. Naftahinnad kerkiksid selle tulemusel vahemikku 150 kuni 200 dollarit barrelist, kahjustades nii globaalset majandust. Pank küll möönab, et selline asjade käik ei ole kuigi tõenäoline.

„Märkimisväärne oht mis tuleneb rakettides, miinidest või kiiretest ründepaatidest võib sundida tankerite kindlustajatel lõpetama lepinguid, see omakorda peataks tankerite liikumise,“ kirjutas panga naftaturgude uuringute osakonna juht Mike Wittner. „Meie hinnangul on sedavõrd suure mõjuga sündmuse tõenäosus 5 protsenti.“

USA tugevdas Iraani vastaseid majandussanktsioone 31. detsembril ning Euroopa Liit kaalub Iraani toornaftale embargo kehtestamist veel sel kuul. Brenti toornafta kauplemishind oli täna Londonis ligikaudu 114 dollarit barrelist. 

ELi embargo võib kergitada futuuride hinnad vahemikku 125 kuni 150 dollarit. Hinnakõikumise ulatus sõltub sellest, kas Jaapan ja Lõuna-Korea embargos osalevad või mitte. Viimase puhul omakorda on otsustavaks Saudi Araabia valmisolek suurendada naftatootmist.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum