Romet Kreek • 30. jaanuar 2012 kell 6:55

Päev börsil: kas turud muutusid liiga optimistlikuks?

Et täna on majandustulemuste avaldamise kalendris suhteliselt tühi päev ning Euroopa liidrid saavad taas kokku, keskendus turuosaliste tähelepanu viimasele.

Aasia aktsiaturud langesid kolme kuu tipptasemelt. Lisaks ebakindlusele Euroopa võlakriisi osas tuli USA majanduskasvu number oodatust kehvem, mis rõhub eksportööride aktsiaid.

„USA kasvunumber tuli alla ootuste ja see on negatiivne,“ ütles Monex Groupi analüütik Toshiyuki Kanayama Bloombergile. „Turg näib ülekuumenenud, mistõttu investorid kasutavad seda USA majanduskasvunumbrit vabandusena, et müüa aktsiaid ja võtta kasumeid.“

Mitsubishi Electricu aktsia hind kukkus 15 protsenti, kuna ettevõttel keelati osalemine riigilepingute konkurssidel. Jaapani valitsus teatas, et enne, kui ettevõte ei liigkõrgete tasudega osaletud pakkumiste tasusuid tagastanud, ei saa ettevõte osaleda Jaapani valitsuse oksjonitel.

„Ma ei oota, et see ralli oleks jätkusuutlik," ütles Samsung Asset Managementi investeerimisjuht Pauline Dan. „Ikka jätkub volatiilsus. Ma ei usu, et me oleksime näinud halvimat Euroopa olukorras.“

Hiinlased müüsid esimesel oma uue aasta järgsel börsipäeval aktsiad miinusesse.Jaapani aktsiaturg langes 0,5 protsenti. Indoneesia aktsiaturg langes 2,1 protsenti, India 1,6 protsenti, Hiina 1,7 protsenti, Korea 1,2 protsenti, Hongkong 1,3 protsenti. Taiwani aktsiaturg tõusis 2,4 protsenti.

Itaalias toimub täna võlakirjaoksjon. Aktsiaindeksi futuurid vihjavad Euroopa aktsiaturgude negatiivses meeleolus päeva algusele.

Hetkel kuum