6. veebruar 2012 kell 13:11

Rumeenia peaminister astus rahva survel tagasi

Rumeenia peaminister Emil Boc astus pärast nädalatepikkusi proteste tema valitsuse ja IMFi poolt toetatud säästuplaanide vastu ametist tagasi.

46-aastane Boc ütles, et otsustas tagasi astuda, et aidata kaasa poliitiliste ja sotsiaalsete pingete lõdvenemisele riigis. „Ma ei klammerdu võimu külge ning usun, et parlament on piisavalt kompetentne nimetamaks kiiresti ametisse uue valitsuse, kuna riik vajab stabiilsust,“ ütles Boc. Valitsuse poolt kinnitatud uus säästueelarve näeb muuhulgas ette avaliku sektori palkade kärpimist neljandiku võrra ja käibemaksu tõstmist.

Peaministri kohused võtab esialgu üle senine justiitsminister Catalin Predoiu. Rumeenia valitsusparteid on enne hiljemalt novembris toimuvaid parlamendivalimisi langenud populaarsuselt kõigi aegade madalaimale tasemele ehk siis 20 protsendile. Opositsioonis olevail sotsiaaldemokraatidel on see 50 protsenti. Sotsiaaldemokraadid nõuavad ennetähtaegseid valimisi, lubavad aga teha koostööd IMFiga.

Rumeenia ja IMF jõudsid eile kokkuleppele järjekordse ligi 505 miljoni euro suuruse abilaenu saamises, tänu sellele et riik suutis langetada eelarvedefitsiidi 4,35 protsendile 2010. aasta 6,5 protsendilt. Plaan on langetada eelarve puudujääk sel aastal 1,9 protsendile SKPst. Fondi esindaja Bukarestis teatas, et peaministri tagasiastumine kokkuleppeid ei mõjuta. IMFi inspektorite hinnangul on Rumeenia oma reformidega õigel teel, küll aga tuleb riigiettevõtete reform kiiremini ellu viia.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum