Romet Kreek • 15. veebruar 2012 kell 9:04

Hongkongi tabas pangatähespekulatsioon

Sajad inimesed Hongkongis püüavad spekuleerida Bank of China 100. aastapäevaks välja antud eripangatähtedega, teenides kohe neljakordse tootluse, kirjutab Bloomberg.

Inimesed seisavad Bank of China kontorite juures Hongkongis sabas ning seal on ka ootamas pangatähtede ülesostjad. Pank müüb inimestele 100 Hongkongi dollarilist pangatähte 150 Hongkongi dollari ehk 19,35 USA dollariga tükist ning pangakontorite juures ostetakse tänaval pangatähti 700 Hongkongi dollarit tükist. Pank müüb igale kundele vaid kaks pangatähte.

Kollektsionäärid ja kiire kasumi jahtijad kogunesid linna 50 Bank of China kontorite ette. Järjekorrad hakkasid tekkima 12. veebruaril ehk päev enne pangatähtede müügi algust.

„Me müüme pangatähed kohe, kui me saame need kätte," ütles 18aastane üliõpilane Sunny Wong, kes ootas enam kui kaks tundi panga peakontori juures sabas. „Panga uste taga on ostjad. Ma loodan saada vähemalt mõnisada dollarit.“

Selline torm pani Bank of Chinat jagama sabas seisjatele reserveerimisnumbreid. Hongkongi finantsinspektsioon käskis pangal taastada kord, suunates tööle rohkem töötajaid.

Pank emiteerib 1,1 miljonit pangatähte kuni 20. veebruarini. Pank müüb ka 100 000 poognat, kus on kolm lahtilõikamata 100dollarilist pangatähte, hinnaga 600 Hongkongi dollarit, ja 20 000 poognat, kus on kolmkümmend lahtilõikamata 100dollarilist pangatähte, hinnaga 6000 Hongkongi dollarit. Neid saab osta vaid ette tellides.

„Jõudsin siia kell kolm hommikul ja ma ei ole ikka süüa jõudnud,“ ütles 66aastane naine, kes ütles enda eesnimeks Lee. „Ma tean, et inimesed müüvad kohe saadud pangatähed maha, kuid mina ei müü. See on piiratud emissioon ja ma tahan neid kollektsioneerimise eesmärgil.“

Pank emiteerib umbes 145 miljonit Hongkongi dollarit ehk 18,7 miljonit USA dollarit, mida kasutatakse heategevuseks.

Hetkel kuum