27. september 2012 kell 21:00

Juhti võib võrrelda aednikuga

Oma aia eest hoolitsemine on juhi igapäevane ja kõige tähtsam töö. See töö ei saa kunagi valmis, alati on midagi teha.

Juhi ülesanne on hoolitseda, et puul oleks tihke tüvi ja tugevad oksad, kus õuntel hea püsida ja kosuda – tagada jätkusuutlik organisatsioon ja luua tugev kultuur, mis peab vastu ka stiihiate tuules, nt muutused klientide ja konkurentide tegevuses. Kui tüvi on tugev, saab sinna edukalt pookida uusi sorte, nt veebifirma reklaamiagentuuri külge. Õunad peaks okstel paigutuma nii, et päike paistab kõigile – õiged inimesed olgu õigetel kohtadel, nii et nad saavad oma teadmisi ja oskusi parimal moel kasutada. Töö peab pakkuma piisavalt väljakutseid ja arenguvõimalusi ning kindlasti olema fun.

Muutused on vajalikud. Mõnikord vajab puu pügamist  – organisatsioon vajab aeg-ajalt ümberkujundamist, koondamist, et allesjäänute elujõud kasvaks. Tuleb tagada õuntele võimalus kasvada ja areneda: mõni tahab saada moosiks, mõni veiniks, mõni seemneid levitada. Sellega tuleb oma plaane tehes arvestada. Vaja on jälgida ka ilmateadet – juht peab olema pidevalt kursis turul toimuvaga; teadma, mis inimestele parasjagu korda läheb. Ja ikka juhtub, et mõni potsatab maha –ebaõnnestumistest õpime. Siis ei tohi liiga kauaks leinama jääda, tuleb leida uued inimesed ja alustada nendega otsast peale, usaldades ja uskudes parimat.

Tööle võidakse tulla küll raha pärast, jäädakse aga meeskonna ja juhtimise pärast.

Hetkel kuum