• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EDETABEL. Raplalased on jalgadega maa peal

  Edukad Raplamaa ettevõtjad hindavad oma praeguseid töötajaid, kuid nende suurim mure on uute töökäte puudus ja majanduse paranemisele lähiajal nad ei looda.

  “Eks asi ongi tööjõu puuduses. Veel teravam on see spetsiifilist oskust nõudvate töökohtade puhul, nagu insenerid, keda oleme otsinud pikka aega. Praegu ei ole kuigi lihtne leida selge silmavaatega head töömeest,” ütles Raplamaa edukaim ettevõtja, ehitusmaterjale tootva KMT Prefabi juht Martin Talts.
  Taltsi arvates on see nii kujunenud, sest majanduse kosudes on tublimad juba tööle läinud või välja rännanud. Ülejäänud on pikaajalised töötud või sellised, kes ei tahagi palka teenida. Talts kiidab kohalikku töötukassat, mis on neid varem palgaliste otsimisel aidanud.
  Koolipingist töötajaid ei leia. Raplamaa ettevõtete TOPis 8. kohale jõudnud hulgikaubandusega tegeleva Montonissa juht Gary Nõmm ütleb, et koolipingist tööle võtta inimesi ei saa: “Kõik tuleb kohapeal välja õpetada. Meie haridussüsteem ei õpeta mõtlevaid inimesi, vaid tehnilisi inimesi. Tehniliste inimestega pole meil midagi teha. Meil on vaja mõtlevaid inimesi, seal on puudujääk suur. Õnneks on asjad veidi paranemas.”
  Olemasolevaid töötajaid hinnatakse see-eest ehk rohkemgi. “Firmas on inimestesse suhtumine üpris hea, tunnetan seda juba enda peal,” ütleb hulgikaubandusega Ingle ASi tegevjuht Vello Kivimurd. Tema sõnul töötajad naljalt Inglest töölt ei lahku: “Üks põhjus on palk, kuid kindlasti ka töökeskkond, oleme üritanud inimeste töötingimusi parandada.”
  “Tulge meile külla, meil on väga lahedad töötingimused. Istume aidas, mis on 120 aastat vana. Inimesed tulevad siia nagu teise kodusse,” hõiskas Nõmm ja lisas: “Kui üldse kellelegi au anda, siis nendele inimestele, kes meil tööl on. See on see põhivara.”
  Optimismi suhtes ettevaatlik. Tulevikku ei näe Raplamaa ettevõtjad just väga helgetes toonides, eeskätt Soome majanduslanguse tõttu. “Kindluse suurenemist lähemad aastad siin kindlasti kaasa ei too. Soome on natuke murettekitav majanduslangusesse kukkumisega, õnneks pole ta praegu meile kõige prioriteetsem turg,” rääkis Talts.
  “Praegu ollakse hästi optimistlikud, arvatakse, et kõik läheb vana rada. Ma ei jagaks seda optimismi. Soome liikumine mõjutab meid varem või hiljem. Pigem näen, et siin tuleb väga pikalt mõnus stagnatsioon, miinimum viis aastat. Ma ei usu müstilisi kasve. Aga eks ma olen kogu aeg pigem pessimist kui optimist. Olen metsast pärit ja jalgadega maas,” nentis Nõmm.
  Mida soovivad raplalased tulevikus teha? “Tööd võiks edasi teha, kuid küsimus on töörütmis või viisis. See on üks mõistlikumaid viise aega veeta. See on väärtust loov ja mõtestatud tegevus,” unistas Talts. “Et mina oleks õnnelik ja töötajad oleksid õnnelikud, silmad säraksid ja nad teeksid oma tööd rõõmuga,” lootis Nõmm tulevikule mõeldes.
  Muide, Äripäeva küsitletud ettevõtjad on aktiivsed ka kogukondlikus elus. Kes neist, kelle firma sponsoreerib kohalikke ettevõtmisi, kuulub valla volikogusse. Üksnes Nõmm on sellelt rajalt kõrvale tõmmanud. “Lõin kaasa Raidküla vallas, kus on mu talu. Aga siis tuli kriisiaeg peale. Ei suutnud mitme asja vahel joosta. Pead tänapäeva maailmas keskenduma ühele asjale, et seda hästi teha. Niipea, kui hakkad kahte-kolme tegema, valgub asi laiali,” arvas Nõmm.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.