Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EDETABEL. Raplalased on jalgadega maa peal

  Edukad Raplamaa ettevõtjad hindavad oma praeguseid töötajaid, kuid nende suurim mure on uute töökäte puudus ja majanduse paranemisele lähiajal nad ei looda.

  “Eks asi ongi tööjõu puuduses. Veel teravam on see spetsiifilist oskust nõudvate töökohtade puhul, nagu insenerid, keda oleme otsinud pikka aega. Praegu ei ole kuigi lihtne leida selge silmavaatega head töömeest,” ütles Raplamaa edukaim ettevõtja, ehitusmaterjale tootva KMT Prefabi juht Martin Talts.
  Taltsi arvates on see nii kujunenud, sest majanduse kosudes on tublimad juba tööle läinud või välja rännanud. Ülejäänud on pikaajalised töötud või sellised, kes ei tahagi palka teenida. Talts kiidab kohalikku töötukassat, mis on neid varem palgaliste otsimisel aidanud.
  Koolipingist töötajaid ei leia. Raplamaa ettevõtete TOPis 8. kohale jõudnud hulgikaubandusega tegeleva Montonissa juht Gary Nõmm ütleb, et koolipingist tööle võtta inimesi ei saa: “Kõik tuleb kohapeal välja õpetada. Meie haridussüsteem ei õpeta mõtlevaid inimesi, vaid tehnilisi inimesi. Tehniliste inimestega pole meil midagi teha. Meil on vaja mõtlevaid inimesi, seal on puudujääk suur. Õnneks on asjad veidi paranemas.”
  Olemasolevaid töötajaid hinnatakse see-eest ehk rohkemgi. “Firmas on inimestesse suhtumine üpris hea, tunnetan seda juba enda peal,” ütleb hulgikaubandusega Ingle ASi tegevjuht Vello Kivimurd. Tema sõnul töötajad naljalt Inglest töölt ei lahku: “Üks põhjus on palk, kuid kindlasti ka töökeskkond, oleme üritanud inimeste töötingimusi parandada.”
  “Tulge meile külla, meil on väga lahedad töötingimused. Istume aidas, mis on 120 aastat vana. Inimesed tulevad siia nagu teise kodusse,” hõiskas Nõmm ja lisas: “Kui üldse kellelegi au anda, siis nendele inimestele, kes meil tööl on. See on see põhivara.”
  Optimismi suhtes ettevaatlik. Tulevikku ei näe Raplamaa ettevõtjad just väga helgetes toonides, eeskätt Soome majanduslanguse tõttu. “Kindluse suurenemist lähemad aastad siin kindlasti kaasa ei too. Soome on natuke murettekitav majanduslangusesse kukkumisega, õnneks pole ta praegu meile kõige prioriteetsem turg,” rääkis Talts.
  “Praegu ollakse hästi optimistlikud, arvatakse, et kõik läheb vana rada. Ma ei jagaks seda optimismi. Soome liikumine mõjutab meid varem või hiljem. Pigem näen, et siin tuleb väga pikalt mõnus stagnatsioon, miinimum viis aastat. Ma ei usu müstilisi kasve. Aga eks ma olen kogu aeg pigem pessimist kui optimist. Olen metsast pärit ja jalgadega maas,” nentis Nõmm.
  Mida soovivad raplalased tulevikus teha? “Tööd võiks edasi teha, kuid küsimus on töörütmis või viisis. See on üks mõistlikumaid viise aega veeta. See on väärtust loov ja mõtestatud tegevus,” unistas Talts. “Et mina oleks õnnelik ja töötajad oleksid õnnelikud, silmad säraksid ja nad teeksid oma tööd rõõmuga,” lootis Nõmm tulevikule mõeldes.
  Muide, Äripäeva küsitletud ettevõtjad on aktiivsed ka kogukondlikus elus. Kes neist, kelle firma sponsoreerib kohalikke ettevõtmisi, kuulub valla volikogusse. Üksnes Nõmm on sellelt rajalt kõrvale tõmmanud. “Lõin kaasa Raidküla vallas, kus on mu talu. Aga siis tuli kriisiaeg peale. Ei suutnud mitme asja vahel joosta. Pead tänapäeva maailmas keskenduma ühele asjale, et seda hästi teha. Niipea, kui hakkad kahte-kolme tegema, valgub asi laiali,” arvas Nõmm.
 • Hetkel kuum
Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Euribor langes kolmapäeval veidi
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Läti riiklik energiafirma plaanib Eestisse pool miljardit investeerida
Läti Latvenergo tütarfirma Elektrum Eesti kavatseb Eestis rajada kuni 400 megavati jagu päikese- ja tuuleparke, kümnendi investeerimisplaan on kuni pool miljardit eurot.
Läti Latvenergo tütarfirma Elektrum Eesti kavatseb Eestis rajada kuni 400 megavati jagu päikese- ja tuuleparke, kümnendi investeerimisplaan on kuni pool miljardit eurot.
Keeruline aasta viis Stora Enso käivet allapoole
Stora Enso Eesti müügitulu 2023. aastal võrreldes varasema aastaga küll vähenes, kuid puhaskasum suurenes, seda peamiselt tütarettevõtetelt saadud dividendide ja muude äritulude tõttu, selgub ettevõtte eelmise aasta majandusaruandest.
Stora Enso Eesti müügitulu 2023. aastal võrreldes varasema aastaga küll vähenes, kuid puhaskasum suurenes, seda peamiselt tütarettevõtetelt saadud dividendide ja muude äritulude tõttu, selgub ettevõtte eelmise aasta majandusaruandest.