18. oktoober 2012 kell 21:00

Ja nii nad hoiavadki end vale abil võimu küljes kinni

Reformierakonna ebaseadusliku rahastamise kriminaalasja lõpetamise järel on mitmel korral öeldud, et üks osapooltest valetas, sest mõlemad ei saanud rääkida tõtt.

Olen veendunud, et valetasid Reformierakonna poliitikud eesotsas justiitsminister Kristen Michali ja riigikogu liikme Kalev Lilloga. Lisaks kriminaalasja lõpetamise määruses olevale infole tugineb minu veendumus prokurör Heili Sepa intervjuule ja minu enda kogemusele.

Kui Silver Meikar tunnistas avalikult, et maksis Michali ja Lillo suuniseid järgides erakonna kassasse 115 000 krooni teadmata päritoluga raha, siis esimestes selgitustes teatas Michal, et tegemist oli Meikari valimiskampaania kulude tasumisega. Riigiprokurör Sepp ütles kolmapäeval Kuku raadios Postimehe saates, et ainus asi, mida uurimine kindlalt tõestas, oli see, et Michali selgitus osutus valeks.

On ebatõenäoline, et Michal valetas meeltesegaduses. Michal erakonna toonase peasekretärina teadis, kuidas toimus valimiskampaania rahastamine ning milline oli erakonna liikmete enda panus. Raske on usaldada justiitsministri ametis inimest, kes esimese päästerõngana eelistas kasutada valetamist. Kusjuures ta üritas selle vale abil näidata Meikarit valetajana.

See pole aga ainus näide. Esmaspäeval avalikustas kohtunik otsuse Reformierakonna ja Äripäeva kohtuvaidluses. Reformierakonna hagi üheks nurgakiviks oli samuti valetamine.

Nad üritasid veenda kohut, et Äripäev ei esitanud erakonnale küsimusi nende salapärase äripartneri Fidenter kohta. Seetõttu ei saanud nad ka ajakirjanikele vastata ehk Äripäeva artiklis olnud väide, et Reformierakond varjab koostööd, oli ajalehe poolne vale.Reformierakond jäi valetamisega vahele, sest Äripäev ei avaldanud ilmunud artiklites kõiki tõendeid, mida olime kogunud.

Reformierakond sai alles kohtuvaidluse käigus teada, et on olemas üks salvestatud intervjuu, mis erakonna hagis sisaldunud valeväite paljastab. Ausa mängu asemel üritasid nad kohtus saavutada edu valetamise abil. Sarnaselt Meikari juhtumiga lootsid nad valele tuginedes veenda avalikkust, et valetajaks on hoopis pahatahtlikud ajakirjanikud.

Kui panna kaks meeskonda mängima jalgpalli ja ühel lubatakse mängida Ameerika jalgpalli reeglite järgi, siis saab üks võistkond paratamatult eelise. Reformierakond üritab Eestis just nii tegutseda ehk ei soovi mängida reeglite järgi, mille järgimist teistelt nõuab.

Reformierakond on klammerdunud võimu külge ja pisemgi oht võimu kaotada sunnib peaministriparteid tegutsema vahendeid valimata.

Hetkel kuum