Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Andrus Ansip, see pole lõpp. See on alles algus

  Ehkki rahastamisskandaali käivitanud Silver Meikari parteist väljaviskamine on Reformierakonna valitud käitumismustriga igati kooskõlas, tunnistab see ometi eelkõige peaministripartei nõrkust.

  Probleem ise ei ole ju kuhugi kadunud: Reformierakonna rahastamise ausus ei ole tõendatud, Eesti parteide rahastamise ausus ei ole kindel. Kindel on esialgu ainult see, et justiitsminister Kristen Michal ja reformierakondlane Kalev Lillo valetasid, kui väitsid pärast kriminaalasja lõpetamist must-valgel tõendatud olevat, et kahtlustused ei vasta tõele.
  Päriselt kinnitab kriminaalasja lõpetamine ju vaid seda, et erakondade must rahastamine ei ole juriidiliselt tõendatud. Tõendatud on ka Michali teine vale: riigiprokurör Heili Sepa teatel näitas uurimine, et valeks osutus Michali esialgne selgitus pärast Meikari avaldust, et tegemist oli Meikari valimiskampaania tulude tasumisega. Mitte kuidagi aga ei ole tõendatud, et Silver Meikar valetas või et valetasid need, kes andsid prokuratuuris temaga sarnaseid tunnistusi.
  Ent kui valetatud on neis asjades, siis ei saa enam uskuda, et muud rahastamisse puutuvad väited on tõsi. Veelgi enam: kui valetatakse nii põhimõttelises küsimuses nagu erakondade rahastamine, siis tekib küsimus, kuidas on kõigi muude teemadega.
  Asi pole Meikaris. Skandaali puhkedes laskis Reformierakond käest ajaloolise võimaluse tunnistada, et erakondade rahastamise puhtus on probleem, mis väärib nii parlamendis kui ka erakonna sees tõsist arutelu. Selle asemel asus partei aktiivselt teemat tapma. Enese ilmeksimatuna näitamise soov osutus nii tugevaks, et enesepuhastuse teed üleüldse ei kaalutudki. Reformierakond asus Meikarit isiklikult ründama. Ründamine tipnes peaminister Andrus Ansipi väitega, et erakonna liikmed ei soovi enam Meikariga ühes ruumis ja ühes meililistis olla, ning demagoogilise kuulutusega, et “rahva kannatus on katkenud”. Ent asi pole üldse Meikaris ja tema motiivides, vaid parteide rahastamise puhtuses, millega asjad ei ole korras juba pikka aega. Kui Reformierakond oleks kohe alguses probleemi tunnistanud ja tekkinud segaduse pärast vabandust palunud, oleks avalikkuse suhtumine ka kriminaalasja lõpetamisse olnud eeldatavasti teistsugune.
  Alati õigus. Meil-on-alati-õigus-imagosse kinni jäänud Reformierakond oleks säilitanud demokraatliku erakonna näo, kui oleks Meikari välja viskamata jätnud.
  Tõsi, siis oleks partei pidanud pidevalt jälgima Meikari populaarsuse ja valimisnimekirja koha vastavust, st skandaal oleks erakonnaga kaasa käima jäänud kuni järgmiste valimisteni. Paraku ei tähenda Meikari “amputeerimine” kaugeltki hädast vabanemist. Väljaviskamine annab vaid signaali, et sõnumitooja tapetakse ning uued sõnumitoojad ei ole teretulnud. See ei taga siiski, et tulevased tunnistajad suu kinni hoiavad. Oleme veendunud, et Reformierakonnas on inimesi, keda toimuv häirib sama valusalt nagu Äripäeva toimetust.
  Idarahaskandaalile ja elamislubade müümise skandaalile operatiivselt reageerinud president Ilves ei ole siiamaani toimunu kohta sõnakestki öelnud. Avalduse, mida avalikkus nii pingsalt ootab, pidi presidendi asemel kirja panema Eesti Ekspress. Ent kuni me täpselt ei tea, kust pärineb erakondade raha, ei tea me ka, kes meid päriselt valitseb. Selleks, et usaldada oma riiki ja seda juhtivaid poliitikuid, on meil tungivalt vaja seda teada. Me pingutame selle teadasaamise nimel.
 • Hetkel kuum
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Tippjuht avameelselt: just see on töötajate puhul kindel punane lipp
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.