• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Analüütikud käisid Silvano FG kallal

  Eile alandas Swedbank järsult Silvano FG aktsia hinnasihti ja soovitust. Aktsia, mida Swedbanki analüütik Kristo Sepp soovitas veel hiljuti tugevalt osta, sai nüüd neutraalse ehk rahvakeeli hoia-soovituse. Aktsia hinnasihti kärbiti 4,50 eurolt 3 eurole.

  Swedbank oli pettunud nii Silvano üle-eelmisel nädalal avaldatud kolmanda kvartali käibes kui ka kasumis. Käive küll kasvas, kuid oodatust aeglasemalt. “Meie ootasime 15protsendist käibe kasvu, aga Silvano suutis näidata vaid 6,8protsendist kasvu,” kirjutas Sepp. “Järgmine pettumus tuli kasumlikkuse realt.”
  Positiivsena toodi välja frantsiisipoodide arvu aastane 22% kasv, 499-le. Rahavoogudes on viie miljoni eurone vahe hüperinflatsiooniga korrigeeritud rahavoo ja ettevõtte tegeliku rahapositsiooni muutuseks. Swedbank arvab, et erinevus tuleb äritegevusest.
  “Valgevene jätkuvalt kõrge inflatsioon (I­MFi tuleva aasta prognoos 29,8 protsenti) on survestanud ettevõtte kasumimarginaale ja on pannud meid tegema mitmeid muutusi tulevate aastate ootustes,” jätkas Sepp. “Langetasime 2013. aasta EBITDA prognoosi 20,7 miljonile eurole ja puhaskasumiootuse 10,8 miljoni euro juurde.”
  Swedbanki rahavoogude prognoosi kohaselt peaks Silvano olema võimeline maksma ka 2013. ja 2014. aastal 25 senti dividendi aktsia kohta.
  Pensionifondid ostsid aktsiat. Swedbanki pensionifondid ostsid kolmanda kvartali tulemuste avaldamise järel esimest korda Silvano aktsiat. “Oleme oma investeeringute tegemisel lähtunud eelkõige Silvano FG dividendiootusest, tänaste teadmiste põhjalt ei ole meil põhjust oodata selle muutumist,” ütles Swedbanki investeerimisfondide juht Loit Linnupõld. “Seetõttu oleme neid tänase nägemuse järgi pikemalt hoidmas,” lisas ta.
  “Seoses väiksema müügikasvuga ja kahanevate marginaalidega, mis on Valgevene kõrge inflatsiooni tagajärg, tegime muudatusi ka 2012. aasta ootustes. Ootame 124,6 miljoni eurose käibe juures 13,1 miljoni eurost kasumit,” kirjutas Sepp. “Kohaliku meedia andmetel on insaiderid kolmanda kvartali tulemuste avaldamise järel aktiivselt oma positsioone müünud ja meil on olnud raskusi ettevõtte juhtkonna käest kommentaaride saamisega.”
  Osa analüütikuid reageeris varem. Teised analüütikud alandasid Silvano aktsia soovitusi ja hinnasihte 16. novembril. Evli Banki analüütik Joonas Joost alandas aktsia hinnasihi 3,50 eurolt 2,90 eurole ja lisa (akumuleeri) soovituse “vähenda” soovituseks.
  Samal päeval asendas SEB Enskilda analüütik Pavel Lupandin aktsia ostusoovituse müügisoovitusega ja tõmbas hinnasihi 4,20 eurolt 3,20 eurole.  “Meie Silvano FG soovitus on jätkuvalt “müü” ja me ei näe lühemas perspektiivis aktsias potentsiaali,” ütles Lupandin. “Aktsia riski-tulu suhe on meie arvestades ebaveetlev,” põhjendas ta.
  Evli Banki analüütik märkis, et Silvano on analüütikute ja investoritega suhtlemisel muutunud loiumaks. “Eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses oli konverentskõnede näol tuntav Silvano enda initsiatiiv analüütikute ja investoritega suhtlemisel, mida aga viimasel ajal enam pole olnud,” ütles Joost. “Ma ei tõlgendaks seda ilmtingimata juhtkonnalt kommentaaride saamise keerulisemaks muutumisena, vaid seda võiks siis pigem nimetada vähesemaks initsiatiiviks.”
  Suhtlemisraskusi tunnistas ka Lupandin, kes ütles, et sai Silvanoga kontakti alles läinud nädalal.
  Milavitsa viib tootmise odavmaadesse
  Kuigi Silvano juhtkonnalt on keeruline saada kommentaare, ei saa seda öelda Silvano suurima vara Milavitsa juhi Dmitri Dihkovski kohta, kes andis Valgevene väljaandele n1.by novembri algul intervjuu. Lähiajal teeb ettevõte minirevolutsiooni, viies tootmist kolmanda maailma maadesse.“Paari aasta perspektiivis peame viima tootmise väiksemate kuludega maadesse – Vietnami, Indoneesiasse, Sri Lankasse, kus inimesed teenivad 100 dollarit,” ütles ta. “5–7 aasta pärast on pool Milavitsa tootmist seal.”See ei pruugi meeldida Valgevene ametivõimudele. Dihkovski ei karda aga ettevõtte natsionaliseerimist, nagu on hiljuti juhtunud Kommunarka ja Spartacusega.“Riigistamine? Ma olen sisimas alati selleks valmis,” ütles ta. “Kui see juhtub... Mu jumal, milles probleem.”Milavitsa on üks Valgevene kallimaid brände,  selle väärtuse on Ukraina eksperdid Yandexsis hinnanud 71,5 miljonile dollarile ehk 55 miljonile eurole. Võrdluseks: Silvano turuväärtus oli eile 105,6 miljoni euro kandis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Börs: USA aktsiaturud lõpetasid nädala väikse tõusuga
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.