Ken Rohelaan • 28. november 2012 kell 18:42

USA keelab BP-l uute lepingute sõlmimise

USA riik keelas naftafirmal BP edaspidi riiklike lepingute sõlmimise ajendatuna 2010. aasta Deepwater Horizoni naftalekkest, vahendas Reuters.

Keelu teatas USA keskkonnakaitse agentuur EPA pärast 15. novembril tehtud BP-i ja USA riigi vahelist kokkulepet, kus naftafirma tunnistas süüd ning peab maksma 4,5 miljardit dollarit trahvi, millest 1,256 miljardit moodustab rekordilise kriminaaltrahvi.

EPA sõnul on BP ja tema tütarettevõtted saanud keelu uute riiklike lepingute sõlmimiseks, kuni naftafirma suudab näidata võimekust vastata riiklikele äristandarditele. EPA sõnul on keelu puhul tegemist tavapärase protseduuriga, mis ei mõjuta BP-i kehtivaid lepinguid USA riigiga.

BP-i teatel on firma olnud igapäevaselt EPA-ga dialoogis ning agentuuri kinnitusel ollakse valmistamas kokkulepet, mis lõpetaks praeguse ajutise keelu. EPA on BP-d teavitanud kokkuleppe mustandi peatsest kättesaadavusest.

Keeld võib ähvardada BP-i liidripositsiooni Mehhiko lahes, kus Briti ettevõte on üks suuremaid nafta ja maagaasi tootjaid ning suurim rendilevõtja. Kolmandas kvartalis moodustasid USA-ga seotud tööd üle 30% BP-i kasumist enne maksude mahaarvamist. USA-ga seotud tehingud moodustavad umbes viiendiku BP-i globaalsest naftatootmisest.

Keeld võib samuti takistada BP-i võimet end säilitada USA sõjaväele lennukikütuse ja teiste rafineeritud toodete suurima varustajana. Septembris võitsid BP-i tütarettevõtted kaks USA sõjaväe kütusevarustamise hanget, mis on väärt 1,37 miljardit dollarit.

Hetkel kuum