3. detsember 2012 kell 21:00

Tallinnas tõusis üks aktsia kuuga üle 10%

Tallinna börsil oli novembris vaid üks ettevõte, mille aktsia hind tõusis kuu ajaga üle kümne protsendi. Eelmise kuu sangariks oli koduturu suurima turuväärtusega ettevõtte Tallinki aktsia.

Tallinki aktsia hind kerkis 11,65 protsenti. Järgnesid Nordecon 3,48protsendise tõusuga ja Merko Ehitus, mille aktsia tõusis 2,57 protsenti. Kahe aktsia hinnad tõusid vähem kui ühe protsendi (Premia Foods, Tallinna Vesi) ja Järvevana aktsia hind ei muutunud.

Langenud aktsiate rivi on pikem. Enim kukkus Arco Vara aktsia, mis kaotas hinnas 18,02 protsenti. Kaugele ei jäänud maha 17,96 protsenti langenud Silvano FG aktsia. Üle kümne protsendi (11,39 protsenti)  langes ka Trigon PD aktsia.

Novembris koduturg ei hiilanud oma 34. kohaga maailma juhtivate aktsiaindeksite seas. Indeks tõusis vaid 1,39 protsenti ja sellegi eest tuleb öelda aitäh Tallinki aktsiale. Kuu arvestuses oli Tallinna börsist kaugelt suurema tõusuga Riia börs, mis kerkis europõhiselt 2,93 protsenti ja kindlustas endale sellega 14. koha. Vähemalt kümme protsenti tõusid novembris europõhiselt kaks aktsiaturgu – eksootilised Venezuela (tõus 12,96 protsenti) ja Laos (11,77 protsenti). Kolmandal kohal oli 6,14 protsenti tõusnud Taiwan. Poola oli 5,37protsendise tõusuga kuuendal kohal ja Soome 4,55 protsendiga kaheksandal kohal.

Ka vähemalt kümme protsenti kaotanud turge oli kaks. Suurim kukkuja oli 15,74 protsendiga Egiptuse aktsiaturg. Järgnes Küpros 14,85protsendise kaotusega. Tagant kolmas oli veel hiljuti  kõigi võimaluste maa Mongoolia, mille börs langes 6,13 protsenti.

Tänavuse tootluse selgumiseni on nüüd juba jäänud vähem kui kuu aega. Europõhiselt on meil läinud väga hästi. Kui me olime aasta sees pikka aega maailma esikümnes, siis nüüd oleme vajunud 11. kohale.

Selle aasta europõhist tootluse edetabelit juhib 245,6 protsenti tõusnud Venezuela. Järgnevad 50,59 protsenti tõusnud Türgi ja 38,15 protsenti tõusnud Filipiinid. Ahjaa, Eesti aktsiaturg on tõusnud 28,86 protsenti. Edukat detsembrikuud!

Hetkel kuum