Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jokk küll, aga mitte rokk

  Maailmakuulsa jalgratturi Lance Armstrongi dopingu­skandaalil on suuri ühisjooni kodumaise dopinguskandaaliga, erakondade ebaseadusliku rahastamisega.

  Ka meil on kahtlustuste ja ülestunnistuste kohaselt olnud tegu laialdase manustamispraktikaga, millest on avalikkuse eest vaikitud. Ka meil põhines prokuratuuri “lõplik otsus” asjaolul, et tegu on n-ö sõna sõna vastu kaasusega.
  Eesti poliitikud ei ole retooriliselt korrektsed. Armstrongil oli ka retooriliselt kõik korrektne (rokk).Süüdi või mitte, oma ühemõttelises retoorikas ei heitnud ta endale ühtegi kahtlusevarju: ta ei tunnistanud hetkekski süüd, vaid teatas, et ei kavatse enam dopingusüüdistuste vastu võidelda ja “lepib” tema kohta langetatud otsusega.Eesti poliitikute kohta sedasama kindlasti öelda ei saa. Neid konkreetseid juhtumeid (jokk, aga mitte rokk) on aegade jooksul kogunenud lausa hulgi.Peaminister Andrus Ansip ütles juba kevadel, et rahastamise seadustamine tuleks viia “vastavusse kehtiva olukorraga”. Siis teatasid erakonnad valmidusest muuta rahastamine läbipaistvamaks (luuletaja Aare Pilv on seda kirjeldanud tabava retoorilise absurdiga: “Me pole valetanud, aga edaspidi me enam ei valeta.”).Justiitsminister Kristen Michali esimene reaktsioon parteikaaslase Silver Meikari artiklile oli: “Vaatame, mida uurimine välja selgitab” – sellest jäi mulje, justkui ei teaks asjaosalised veel ise ka, kas need asjad juhtusid või mitte, ning jäävad ootama mingit konkreetsemat seadustatud olukorda, millele juriidiliselt reageerida.Ja viimaks Ansipi jutt, et mingeid telefonikõnesid küll olla ei saanud, sest meie, poliitikud, sellistest asjadest telefonitsi ei räägi, kuna kõik eeldavad, et telefone kuulatakse pealt. Rääkimata kullakangidest ja sularahast kõikide inimeste kappides, üldisest kõnekast vaevumatusest midagi veenvamat välja mõelda.
  Rokitakse süüdimatult. Niisiis: kui pole rokk, siis tõuseb jokk alasti esile. Eesti poliitikas rokitakse üha sagedamini, süüdimatumalt ja kõvasti. Meenub Siim Kallase tõdemus, et poliitika mitte ainult ei pea olema aus ja läbipaistev, vaid ta peab ka sellisena mõjuma.Tuleb tõdeda, et käbid on kännust suhteliselt kaugele kukkunud. Nende kriteeriumite järgi on Armstrong meie omadest mitu korda parem poliitik.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Jaapani jeen langes dollari suhtes kriitiliselt madalale tasemele
Jaapani jeen nõrgenes dollari suhtes kümnendat päeva järjest ja üks dollar maksab nüüd 158 jeeni, mis on Jaapani valuuta jaoks madalaim tase 34 aasta jooksul.
Jaapani jeen nõrgenes dollari suhtes kümnendat päeva järjest ja üks dollar maksab nüüd 158 jeeni, mis on Jaapani valuuta jaoks madalaim tase 34 aasta jooksul.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Panga personalijuht: kõigile sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Euroopa Liit kehtestas Vene LNG-le sanktsioonid
Euroopa Liidu suursaadikud leppisid kokku 14. sanktsioonipaketi Venemaa vastu, mis hõlmab endas ka veeldatud maagaasi reekspordi Euroopa vetes, kirjutab Reuters.
Euroopa Liidu suursaadikud leppisid kokku 14. sanktsioonipaketi Venemaa vastu, mis hõlmab endas ka veeldatud maagaasi reekspordi Euroopa vetes, kirjutab Reuters.