Kaisa Gabral • 10. detsember 2012 kell 12:53

Malmstein: kontrollime LHVs huvide konflikti

Finantsinspektsiooni juhi Raul Malmsteini sõnul kavatsevad nad kontrollida võimalikku huvide konflikti Äripäeva poolt välja toodud LHV tehingutes.

Äripäev kirjutas, et  LHV pensionifondid võisid osta Arco Vara aktsiaid selleks, et päästa LHV Panga halvaks läinud laenu. LHV pensionifondide juhi Andres Viisemanni sõnul ei vasta see aga tõele, sest  sel hetkel, kui LHV pensionifondid investeerisid Arco Vara aktsiatesse, ei olnud Richard Tominga ja Hillar-Peeter Luitsalu ettevõtted OÜ Toletum ja HM Investeeringud LHV Panga kliendid ning kuni nende käest saadud kirjaliku nõusoleku saamiseni ei saanud LHV ümber lükata Äripäeva püstitatud hüpoteesi.

Äripäev küsis ka finantsinspektsiooni arvamust:

"Finantsinspektsioon suhtub täie tõsidusega kõikidesse võimalikesse rikkumistesse, mis reguleeritud kapitaliturgudel on toime pandud. Veelgi parem, kui suudame neid oma ennetava tegevusega ära hoida.Teie viidatud juhtumi puhul oleme kontrollinud ja kontrollime huvide konflikti olemasolu. Kõikvõimalikud huvide konfliktid, millega finantsasutused oma igapäevatöös kokku puutuvad, peavad neil olema sisemiste regulatsioonide ja vajadusel vajalike hoolsusmeetmetega kaetud. Kontrollime, kas neid on riskide juhtimisel arvestatud," märkis inspektsiooni juht Malmstein ja lisas, et pensionifondide raha paigutab fondijuht ning kui fondijuht ei tegutse osakuomanike parimates huvides või on erinevaid sisereegleid eiranud, vastutavad ka fondivalitseja juhtorganite liikmed.

"Kui üks ja sama isik on tegev nii fondivalitseja kui ka krediidiasutuse juhtorganites, siis seda enam peab ta jälgima, et ei tekiks huvide konflikte," märkis Malmstein ja lisas, et hetkel nad ei saa kommenteerida seda, kas antud juhul on realiseerunud huvide konflikt.

"Hetkel ei saa kuidagi kommenteerida, kas antud juhul on huvide konflikti risk realiseerunud, kuna vastavalt seadusele ei ole meie menetlused avalikud. Kui otsustame menetluse tulemuse avalikustada, esitame oma põhjendatud seisukohad. Mõistagi saame need esitada alles siis, kui menetlus on lõppenud," lisas Malmstein. 

Hetkel kuum