11. detsember 2012 kell 21:00

Apple on minetanud Jobsi vaimustuse ja sära

Üle aasta on möödunud Steve­ Jobsi surmast, Apple on jätkanud kasvamist ja tõusnud maailma väärtuslikemaks ette­võtteks. Kuid Apple on kaotamas sära, mida Jobs juhina nii hästi esile tuua oskas.

Kui Steve Jobs 2007. aastal iPhone’i esitles, alustas ta nii: “Seda päeva olen ma oodanud kaks ja pool aastat.” Tuli välja, et peale Apple’i oli see revolutsiooniline päev ka kogu nutitelefonituru: esimest korda esitleti seadet, millel puudusid nupud. Apple suutis taas kord innovatsiooniga kogu turu arengut muuta, nagu see õnnestus ka muusikapleier iPodi, tahvelarvuti iPadi ning Maci arvutiga.

Jobsi jälgedes. Jobs ei pakkunud maailmale mitte ainult­ uusi­ tooteid, vaid ta muutis inimeste suhtumist arvutitesse ja elektroonikaseadmetesse. Ta näitas, et elektroonika ei pea olema keeruline, vaid see saab olla kasutajasõbralik. Jobsi­ toote­esitlustest kumas läbi visioon ja vaimustus. Ta näis teadvat, missuguses suunas turg järgnevatel aastatel liigub. Vaadates Apple’i viimase aasta toote­esitlusi, on see sära ja vaimustus aga kadunud. Siiski on toote­esitlused alati Apple’i suursündmused olnud.

Praegune Apple käib juba Jobsi rajatud teed – uued tooted on olnud eelnevate toodete uuendused. Vahetult pärast Jobsi surma laekus meediasse teateid, et Jobs jättis Apple’ile ette nelja aasta jagu tooteid. Praegu suudab Apple oma tooteid küll hästi müüa ja meedia­tähelepanu tekitada, kuid kas ka tulevikuks on neil mõni trump varuks, nagu on olnud iPhone, iPod ja iPad?

Konkurents nutitelefonide ja tahvelarvutite turul on läinud väga tihedaks ning aeglast edasi­liikumist ei saa endale ükski osapool lubada. Ei piisa enam konkurentsiga kaasaskäimisest – et edukas olla, on vaja sellest ees käia.

Uuendused väikestelt? Järgnevatel aastatel võib juhtuda, et hoopis Samsung või mõni teine elektroonikatootja tuleb lage­dale täiesti uue ja innovaatilise tootega, mis muudab kogu turu arengut. See ei tähendaks loomulikult, et Apple’i turuosa suure kiirusega kahanema hakkaks. Apple’ist võib saada järjekordne igav suurettevõte, mis teenib miljardeid, kuid tehnoloogiamaailma kaelamurdvad uuendused hakkavad tulema väiksematelt ettevõtetelt.

Hetkel kuum