Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eestlase lemmiktoit on ikka veel teine eestlane

  Veetsin viimati nädalavahetuse Itaalias koos mitme Soome ettevõtte juhi ja omanikuga.

  Nad rääkisid, kuidas praegu edukaid ettevõtteid ei oleks olemas, kui riik poleks neile tihti ka mitte turutingimustel laenu andnud või kui poleks appi tulnud rikaste eraisikute asutatud sihtotstarbelised fondid.
  Meedia ründab. Eestis paistab kehtivat vastupidine loogika. Kui LHV pensionifondide juhi Andres Viisemanni üks turutingimustel tehtud investeeringutest juhtub olema Arco Varasse,  siis uuritakse seda investeeringut ülipõhjalikult. Iga kord, kui meedia ründab Eesti vähest rahvusliku kapitali kasutamist natukenegi Eesti majandust soosivalt,  vähendab see asjaosaliste tahet seda teha.
  Eesti rahvas peab aru saama,  et kui Tallink, LHV pank, Baltika, Silvano ja umbes sada teist mingilgi moel täiemahulise organisatsiooni mõõtu välja andvad ettevõtted välismaalastele müüa,  siis kaovad neist eestlaste jaoks finantsjuhi,  grupi pearaamatupidaja, uute turgude uurimist ja vallutamist planeerivate juhtide ja spetsialistide ning sajad muudki ametikohad. Kes kõik on tänu kõrgele palgale ka suuremad maksumaksjad ja kodumaised tarbijad. Selle tulemusena kaob peatselt nende spetsialistide koolitamise mõte Eestis. Hea näide on Rootsi pangad, kes on igasuguse natukenegi suurema otsustusõiguse viinud oma kodumaale. Kui Tallink oleks Silja omand,  mitte teistpidi, ei töötaks seal umbes sada juhtivat Eesti passiga isikut.
  Miks ei rõõmusta eesti rahvas, kui Bigbank  teenib kõrget intressi Soomes,  Hispaanias ja Rootsis? Ega see käive ometi panga omanike tasku ei lähe. Kasum on reeglina ainult mõni protsent käibest,  saadud intressitulu arvelt on Bigbankil 400 töötajat,  statistikut,  klienditeenindajat ja finantsjuhte,  kes saavad palka ja maksavad makse. Need palgad ja maksuosad on ju pärit hispaanlaste ja soomlase taskust, mitte teise eestlase omast. Mõistke hukka Bigbanki kõrged intressid, kui soovite,  kuid siis mõistke hukka ka Swedbanki kasum, sest see raha võetakse selle eesti bussijuhi käes, kes käib Soomes sõitmas, et endale Swedbanki laenuga ilusam kodu osta.
  Odav tööjõud. Ärge arvake, et Ericssonil jt tootmisahelat Eestis pidavat tööandjad on siin mõnel muul põhjusel kui 400–1000eurose palgataseme pärast nende kodumaa 3000–6000 euro asemel.
  Need ettevõtted saavad Eesti odavat tööjõudu kasutada selle pärast, et eestlane on nõus töötama väikse palga eest, makstes toidu ja elektri eest soomlaste ja rootslastega sama hinda.
  Autor asutas 2004 soomes Luottotalo Fenno, mille 2010 omandas  LHV (TOIM)
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eesti meediaettevõtted asutasid kollektiivse esindamise organisatsiooni
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Eluaseme hinnad kasvasid aastaga pea 8%
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.