Anu Jõgi • 12 veebruar 2013

Paet: Eesti taunib Põhja-Korea tuumakatsetust

Välisminister Urmas Paeti sõnul mõistab Eesti teravalt hukka Põhja-Korea tuumakatsetuse, mille mõju oli tunda isegi Eestis.

„Põhja-Korea peaks hoiduma edasistest provokatiivsetest tegevustest ning asuma täitma ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega 1718, 1874 ja 2087 sätestatut. Tänane katsetus on vastutustundetu. See häirib niigi habrast tasakaalu regioonis. Piirkonna rahu ja stabiilsus on aga terve rahvusvahelise kogukonna huvides,“ ütles välisminister Paet.

Eesti tunneb samuti muret jätkuvalt halva inimõiguste ja humanitaarolukorra pärast Põhja-Koreas. „Põhja-Korea juhtide selline tegevus on vastutustundetu ka oma riigi kodanike ja nende heaolu seisukohalt. Sellisteks katsetusteks kuluvat raha tuleks kasutada pigem rahva toitmiseks,“ ütles Paet.

Eesti seismojaamad registreerisid täna varahommikul ebatavalise signaali, mis osutus Põhja-Korea tuumakatsetuseks. „Eesti seismojaamades tuvastati see tuumakatsetus väga selgelt, umbes kümne minuti pärast plahvatust, sest sellise kiirusega lainetus siia kohale jõuab,“ rääkis Eesti Geoloogiakeskuse juhtivseismoloog Heidi Soosalu Delfile.

„Ameerika geoloogilise teenistuse andmetel oli selle plahvatuse võimsus 5,1 magnituudi. Aga eks see teave võib veel uuringu käigus täpsustuda. Kui mõõta selle plahvatuse võimsust trotüüliekvivalendis, siis oli see 25 kilotonni ehk umbes kaks korda võimsam kui Hiroshima tuumaplahvatus,“ lisas ta.

Põhja-Korea korraldas järjekorras kolmanda tuumakatsetuse Pung-Gye-ri piirkonnas 12. veebruari ennelõunal. Eelnevad tuumakatsetused viidi läbi 2006. ja 2009. aastal.

Hetkel kuum