Laura Mallene • 15. veebruar 2013
Jaga lugu:

Sester: finantstehingute maksu mõju pankadele on väike

”Kui rääkida mõjust pankadele, siis kuna maksumäärad on suhteliselt väikesed (0,1% või 0,01%) ja Eestis väärtpaberitehinguid väga palju ei tehta, siis koormus pankadele ei tohiks olla ülemäära suur,“ ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Svem Sester finantstehingute maksu direktiivi kommenteerides.

Euroopa Komisjon esitas eile uuesti finantstehingute maksu direktiivi eelnõu.

Sesteri sõnul ütlevad hinnangud, et maksimaalselt oleks võimalik Eestist maksutulu korjata ca 10 miljonit eurot, tõenäoliselt aga veelgi vähem. „Mõju ei saa ka seepärast täpselt hinnata, kuna ei ole veel selge, millistele konkreetsetele väärtpaberitehingutele see maks kohalduks. Näiteks ei ole selge, kas maks kohalduks ka pensionifondidele,“ sõnas Sester.

Sester tõi välja, et tegemist ei ole õiguslikult siduva otsusega, st kui Eesti ühines tõhustatud koostöö protsessiga, ent kui läbirääkimistel ei jõuta meid rahuldava lahenduseni, siis võib Eesti lõpliku õigusaktiga mitte ühineda. „Arusaadavalt tuleb seejuures vältida juba sõlmitud poliitilistest kokkulepetest taandumist, et vältida negatiivset mõju meie suutlikkusele ELi ja euroala koostöös tulemuslikult osaleda,“ sõnas Sester.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum