Romet Kreek • 4. märts 2013 kell 6:26

Buffett: 2012. oli alla võimete aasta

Berkshire Hathaway guruinvestorist juht Warren Buffett alustas kirja aktsionäridele seletades, et 2012. aasta oli alla võimete.

Berkshire raamatupidamisväärtuse kasv aktsia kohta jäi maha Standard & Poors indeksist 1,6 protsendipunktiga. Miljardär ei ole vaid üheksal aastal alates ettevõtte üle kontrolli saavutamisest 1965. aastal suutnud S&P 500 lüüa.

Buffett jutustas, et kindlustusüksus jätkas poliiside kirjutamist konservatiivselt. Kindlustusäri väljavaated on kehvad, kuna intressimäärad on madalad.

„Kindlustuse tulemused saavad praegu tulu võlakirjaportfellidest, mis pakuvad palju kõrgemat tootlust, kui siis, kui järgmise paari aasta jooksul need reinvesteeritakse. Täna on võlakirjaportfellid saastvarad.“

„Ameerika äridel läheb aja jooksul hästi. Ja aktsiatel läheb kindlasti samuti,“ ütles Buffett. „Kuna mäng on nii soodne, siis Charlie (Munger) ja mina usume, et kohutav viga on tantsida turule ja turult välja iga kord, kui tarot kaartide põhjal mõni ekspert midagi prognoosib. Risk olla mängust väljas on hiiglaslik võrreldes riskiga olla mängus.“

Kindlustuse investeerimiskasum andis 3,4 miljardit dollarit ehk 23 protsenti Berkshire möödunud aasta 14,8 miljardi dollarilisest aastakasumist. 2009. aastal oli üksuse panus 4,1 miljardit dollarit ehk 51 protsenti kogukasumist.

„Buffetti kiri signaliseeris tööstusharule, et me peame olema oma hinnakujunduses ratsionaalsed, kuna pikaajaliste võlakirjades oleva raha reinvesteerimine toob kahanevad tootlused,“ ütles Cook & Bynum Capital Managementi kaasasutaja Richard Cook.

Hetkel kuum