Ave Lepik • 13. märts 2013 kell 6:08

Eesti eksport Aasiasse kasvas viiendiku võrra

Statistikaameti andmetel eksporditi Eestist eelmisel aastal kaupu 4% enam kui aasta varem. Kui eksport Ameerikasse ja Aafrikasse vähenes, siis Aasia-suunaline eksport suurenes 20%.

Üle poole Eestist eksporditavatest kaupadest suundus naaberriikidesse Rootsi, Soome, Venemaale ja Lätti. Aasia riikide osatähtsus oli 5%, kirjutab statistikaameti väliskaubandusstatistika talituse juhataja Evelin Puura statistikablogis.Aasia riikidest enim eksporditi Hiinasse (17% Aasia ekspordist), millele järgnesid Kasahstan (14%) ja Jaapan (11%).2012. aastal suurenes eksport kõikidesse peamistesse Aasia sihtriikidesse, enim Kasahstani, Afganistani, Lõuna-Koreasse, Indiasse ja Singapuri. Samas eksport Hiinasse vähenes oluliselt.

Euroopa riikide osatähtsus Eesti koguekspordist 2012. aastal oli 86%, Aasia riikide 5%, Aafrika 2% ning Ameerika ligi 7%. Eesti eksportis ka Austraalia ja Okeaania riikidesse ning Antarktika maailmajakku.

Aafrikasse eksporditi 2012. aastal võrreldes 2011. aastaga 40% vähem. Enim eksporditi mineraalkütuseid, mehaanilisi seadmeid, paberist ja papist tooteid. Möödunud aastal kasvas kõige rohkem mehaaniliste seadmete eksport (8 korda) ja ekspordi vähenemist mõjutas peamiselt mineraalkütuste väljaveo langus. Enim imporditi Aafrikast erinevaid maake.

Eksport Ameerikasse vähenes möödunud aastal võrreldes 2011. aastaga 7%. Kõige rohkem viidi Ameerikasse mineraalkütust, elektriseadmeid ja mehaanilisi seadmeid, optika- ja mõõteinstrumente. Suurim kasv oli elektriseadmete ekspordis ja langus mineraalkütuste osas. Peamiselt imporditi Ameerikast mõõteinstrumentide osi ja tarvikuid.

Eksport Austraaliasse ja Okeaaniasse vähenes mullu 6%. Peamine ekspordiartikkel oli puit ja puittooted. Enim veeti sealt sisse lambavilla.

Eksport Antarktikasse kasvas möödunud aastal 1,6 korda ja peamiselt eksporditi sinna puitu ja puittooteid.

Hetkel kuum