Laura Mallene • 14. mai 2013 kell 8:52

Joik: mõni maksab vaid korduva küsimise peale

JOIK OÜ omanik Eva-Maria Õunapuu sõnas, et püüab kõik arved õigeks ajaks ära maksta. Probleeme tekitavad hoopis makselaekumised.

“Üritame kõik arved maksta õigeaegselt, olenemata, kes need saatis. Me ei tee vahet,” sõnas Õunapuu.

Õunapuu sõnul on ettevõttel olnud probleeme hoopis maksete laekumisega. “On arvesaajaid, kellel on tõsiseid makseraskusi. Näha on, et mõne firma jaoks on vist tõesti selline poliitika, et nad maksavad alles siis, kui neile korduvaid meeldetuletusi saata. Ilmselt venitavad nad kummi nii pikalt kui saavad,” sõnas Õunapuu. ”Ilmselt tõesti teevad nad otsuse, et maksavad pangale või maksud enne, kui oma tarnijatele. On näha küll sellist käitumist mõne firma puhul.”

Õunapuu sõnul aitavad meeldetuletused. ”Midagi paremat ei oskagi välja pakkuda. Kui on tõsisemad probleemid, siis ka maksegraafiku sisseseadmine,” rääkis Õunapuu.

Eile avaldas Intrum Justitia ettevõtete, tarbijate ja avaliku sektori maksekäitumise uuringu. Selgus, et Eesti ettevõtete ning eraisikute maksekäitumine on viimase nelja aasta jooksul püsinud olulises osas muutumatu. Ettevõtted viivitavad arvete tasumisega keskmiselt 14, avaliku sektori asutused 10 ja tarbijad 7 päeva.

Hetkel kuum