Indrek Kald • 14. august 2013 kell 9:36

Ruta Arumäe: tööhõive kiire kasv üllatab

Üllatav oli hõivatute arvu päris suur kasv, 3,3% võrreldes aastatagusega, kommenteeris SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe tööhõive näitajaid.

"See on kiirem hõivatute arvu kasv kui kolmel eelmisel kvartalil. Eelmise kvartali hõivatute aastakasv oli 1,4% ning selles osas ootasin ma pigem tempo aeglustumist, kuna majanduskasvu tempod on üha aeglustunud ning üsna kiduraks jäänud. Teise kvartali hõive kasv oli aga märgatavalt kiirem kui majanduskasv samal perioodil ning seda juba teist kvartalit järjest," lisas ta.

Inimesed on muutunud Arumäe sõnul tööturul aktiivsemaks. "Aktiivne tööjõud suurenes ja mitteaktiivsus vähenes. Aktiivse tööjõu hulk suurenes lausa 1%, mis viimase aasta jooksul on siiani üsna muutumatuna püsinud," märkis ta.

SEB analüütiku sõnul said tööd ka mitmed varem tööd mitte otsinud inimesed. "Kui hõive jõudsalt kasvas, siis ka töötute arv jõudsalt vähenes. Hõivesse lisandus 20 900 töötajat ning töötute arv kahanes 14 000 võrra," selgitas ta.

Töötuse määra kahanemine on jõudnud analüütiku kinnitusel üha enam tööturul vähem soositud gruppideni, nagu väga pikaajalised töötud ning noored. "Töötuse määr hakkab lähenema oma loomulikule määrale," lisas Arumäe.

Oodatust paremate tööturu arengute tõttu alandas SEB selle aasta töötuse määra prognoosi 8,8%-le.

Hetkel kuum