• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kutseharidusest erialase iseseisvuseni

  Eesti hariduskorralduses on kutseharidus konventsionaalselt mingi atesteeritud oskus pärast vastavat väljaõpet koos praktilise kogemusega. Selle võib omandada kutsekoolis pärast põhikooli, gümnaasiumiga paralleelselt või pärast seda, kõrgkoolis, ülikoolis või aktsepteeritud kursustel. Praktilist kogemust on kasulikum saada mitmel töökohal ja erinevate asjatundjate juures.

  Harjumuspäratu on paraku, et Eestis ei jälgita reeglipäraselt põrmugi seda, kui suure osa kutsest kui haridusest koos oskustega omandab inimene töökohal, mitte õpperuumis. Tööstusjuhid võivad arvata mida tahes disproportsioonidest kutsehariduses, ent nad varjavad hoolega, mida ja kui palju näiteks õpetab inimesele töökoht tööstusjuhile alluval tootmisliinil. On selge, et seal õpetatakse vaid teatavat hulka kindlaid operatsioone, mitte aga erialast iseseisvust.
  Ootamisest ei piisa. Sama kehtib tihti ka insenerioskusi vajavates ametites. Käisin hiljuti ühes tehnoloogilises inkubatsioonifirmas, kus viis noort inimest ootasid nagu Kitzbergi “Kosjasõidus” tellijat, kes tuleks nende juurde, kaasas nii joonis 1:1-le, materjali spetsifikatsioon kui ka kalkulatsioon maksumuse ja tasuvuse kohta. Metallide tehnoloogia, materjaliteadus, intellektuaalse omandi kaitse, tehnoloogiline seire – kõik see oli neile võnnuvõõras, sest insenerlik alusharidus oli null. Piltlikult öeldes oli neil oli lütseumiharidus korvipunumises tellija materjalist, mitte aga ise puidu tundmises ja varumises sel ajal, kui koor on lahti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.