• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Elamus viiele meelele

  Sattusin hiljuti kahest täiesti erinevast kanalist kuulma ühte ja sama juttu. Seda, et toodet, teenust, elamust müües võiks see pakkuda midagi inimese kõigile viiele meelele – kuulmisele, nägemisele, kompimisele, haistmisele ja maitsmisele. Ja kui isegi kõigile ei saa, siis nii paljudele meeltele kui võimalik. Selline lähenemine tagab inimesele meeldejäävama elamuse.

  Omajagu tõtt selles väites on. Toidu söömine käigupealt ununeb sama kiiresti kui selle tarbimine, meeldejääv mitmekäiguline õhtusöök näiteks Pädaste mõisa restoranis Aleksander või Tallinna vanalinnas asuvas Crus on aga meeldejääv elamus. Lisaks toredale seltskonnale (enamasti käiakse head-paremat nautimas ikka mitmekesi) ja interjöörile pakutakse neis kõrvale kaunist muusikat, silmale taldrikule sätitud kulinaarset ilu ning maitsemeeltele ja lõhnatajule hõrke kombinatsioone. Mõnikord on elevust ka kompimismeelele, seda põnevate ja täiesti uudsete nõude puhul, olgu selleks siis vanadest klaaspudelitest sulatatud võialused või kivist välja tahutud taldrikud.
  See panigi mind omakord mõtlema sellele, miks ei võiks seda teooriat rakendada rohkem ka Eesti muuseumites. Jah, tõsi, aasta-aastalt on järjest vähem lihtsalt vitriini taha või seinale pandud välja­panekuid, kuid neid siiski veel on.
  Hulga suurema elamuse saaks näiteks loodusteemalistel näitustel käies samal ajal looduse hääli kuuldes või moekunstinäitusi vaadates rõivaste loomisprotsessi ekraani pealt jälgides ja materjale katsuda andes. Ja mis on tarbekunsti näituste mõte, kui tarbimiskogemust, kasvõi viivuks, ükski inimene ei saa? Või miks ei võiks vanu maale, arheoloogilisi leide demonstreerides pakkuda selle kõrval tablool võimalust vaadata, millisest mõisast, õukonna ruumist või maalapilt mõni pistoda, skulptuur või rahapada muuseumisse on jõudnud.
  Viimane muide ei ole midagi ilmvõimatut, seda on juba tehtud. Ameerikas, Clevelandi kunstimuuseumis on võimalik vaadata, millise püramiidi juurest mõni eksponaat muuseumisse toodud on, ekraani ees nägusid tehes leida muuseumi kataloogist samasuguste emotsioonide ja ilmetega töid ning muuseumi tööde kataloogi lapates panna kokku enda tuur, mida muuseumis vaatama minna.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Nokia kasum tegi suure hüppe
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Pikk koroona kurnab ning nõuab haiglatelt jõudu ja raha
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.