• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Audiitorfirmad avavad uusi uksi

  Eestis on peaaegu ühel ajal tegevust alustanud kaks advokaadibürood, mis kuuluvad rahvusvahelistele suurtele audiitorbüroodele.

  Teisipäeval teatas maailma suurim audiitorfirma Deloitte, et siseneb Eestis õigusabi turule ja asutab Deloitte Legali kaubamärgi all tegutseva advokaadibüroo, eile teatas rahvusvaheline ­audiitor- ja ärinõustamisettevõte KPMG, et  tegevust alustas KPMG Advokaadibüroo, mis teeb koostööd KPMG Eesti haruga.
  Deloitte Eesti juhtivpartneri Veiko Hintsovi sõnul on büroo loomine tingitud aja ja turu nõudest. “Nii Läänemere piirkonnas kui ka mujal maailmas on audiitorfirmad juba sisenenud õigusabi teenuste turule, Eesti on lähiregioonis üks viimaseid, kus selline protsess on praegu toimumas,” märkis ta. Deloitte käivitas advokaadibüroo Leedus 2008. ja Lätis 2010. aastal, mõlemas büroos töötab kümmekond advokaati.
  Deloitte Eesti maksu- ja juriidilise valdkonna juhi Mait Riikjärve kinnitusel vastab advokaadibüroo asutamine klientide ootustele saada maksu- ja õigusabi teenust ühe kaubamärgi alla koondunud teenuseosutajalt. “Võimalik huvide konflikt on välistatud, tuginedes Deloitte’i rahvus­vahelistele riski- ja kliendi aktsepteerimise reeglitele,” sõnas Riikjärv.
  Abi ka kohtuvaidluste puhul. Advokaadibüroo vandeadvokaadi Rait Kaarma sõnul on keerulisemad tehingud ja ärivaidlused sageli seotud ühel ajal nii õigusalaste kui ka finantsiliste ning maksunduslike küsimustega. “Lisaks tavapärase äri- ja majandusõiguse valdkonna tugevnemisele tekib Deloitte’il täiendav võimalus pakkuda oma kaubamärgi alt ka klassikalise advokaadibüroo teenuseid, sealhulgas kohtuvaidluse pidamise teenust,” märkis ta.
  KPMG Advokaadibüroo asutas ja seda juhib vandeadvokaat Risto Agur. Büroos töötab praegu kaks advokaati ja kaks juristi. Agur töötas seni Advokaadibüroos Sorainen,  keskendudes peamiselt äriühinguõiguse, ühinemiste ja ülevõtmiste, pangandus- ja finantsõiguse ning pankroti ning restruktureerimisega seotud õigusküsimustele.
  Aguri sõnul on eesmärk pakkuda ennekõike KPMG Baltics OÜ klientidele äriõigusteenuseid, samuti piirkondlikku õigusteenust koostöös Balti ja Valgevene KPMG juristide ja advokaadibüroodega ning pakkuda teenuseid ka KPMG globaalse võrgustiku raames.
  KPMG Advokaadibüroos töötavad peale Aguri advokaat Elvira Tulvik ning juristid Karen Root ja Kati Kruut.
  Terviklik teenus. KPMG Balticsi juhatuse esimehe Andris Jegersi sõnul peab audiitorite ja advokaatide tihe, kuid huvide konflikte välistav koostöö tagama, et lahendus, mis töötab hästi juriidika poole pealt, sobib ka finantsarvestuse aspektist, ja vastupidi.
  “KPMG Advokaadibüroo on siiski sõltumatu advokaadibüroo, mis on nii õiguslikult, füüsiliselt kui ka infotehnoloogiliselt selgelt lahutatud KPMG ärinime all tegutsevatest teistest teenusepakkujatest, kuid kliendi soovil saavad teenusepakkujad osutada terviklikku äriteenust,” selgitas Jegers.
  KPMG Baltics OÜ maksuvaldkonna juhi Joel Zernaski sõnul loob juriidilise nõustamise üleviimine advokaadibüroosse KPMG-le võimekuse pakkuda täispaketti maksuteenuseid nii eraisikutest kui ka ettevõtjatest klientidele nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil. “Advokaadibüroo abil saame aidata oma kliente maksuvaidlustes kuni lõppastmeni,” lisas Zernask.
  Advokaadibüroodel kliente jätkub
  Advokaadibüroode hinnangul tundub audiitorbüroode laienemine õigusturule asjade loogilise käiguna.Soraineni advokaadibüroo partner Kaido Loor nentis, et ­auditite nõudlus järjest väheneb. “Näen, et  5–6 aasta pärast võib selles valdkonnas töömaht tublisti väheneda. Välistada ei saa, et paljud audiitorteenuse pakkujad lahkuvad turult. Nii tundub loogiline, et otsitakse uusi võimalusi,” ütles ta.Loori sõnul ei karda nad oma töötajate lahkumist audiitor­ettevõtte juurde. “Oleme osanud ikka oma häid töötajaid kinni hoida,” märkis ta.Advokaadibüroo PricewaterhouseCoopers Legal OÜ asutaja ja juhatuse liikme Karl Juhan Paadami sõnul suundubki finants- ja konsultatsioonitegevus õigusnõustamise valdkonda. “See ärikontseptsioon on sobinud väga meie klientidele, tõenäoliselt sobib see ka Deloitte’ile. Kui meie advokaadibüroona alustasime, ei olnud meil ühtegi klienti, aga juba esimese aasta jooksul nõustasime umbkaudu kaheksatkümmet klienti,” ütles Paadam.Paadam meenutab, et nad alustasid kolme inimesega tööd ja planeerisid juurde palgata esimesel aastal veel kolm inimest. “Kasv on olnud sellest kiirem, praegu otsime veel inimesi juurde,” ütles ta.Advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Alar Urm usub, et ­audiitorfirmade sisenemine õigusnõustamise turule näitab korporatiivsuse tugevnemist ja audiitorbürood saavad kasutada ära oma senist kliendibaasi. “Kui nüüd mõelda, et ka see õigus­büroo omas varasemat, oma kliendibaasi, siis tulemus võib olla üsna hea,” ütles Urm. “Eks tööd turul on ju ikka sama palju, olenemata büroode arvust.”
   
  Kommentaar
  Risk tasus ennast ära
  Ago Vilu, Audiitorbüroo PwC  juhatuse liigeHindan tagantjärele ­õigeks otsuse, millega loodi advokaadibüroo. Tol hetkel poolteist aastat tagasi oli see kindlasti riskantne otsus, ei teadnud ju, kas kliendid aktsepteerivad meid ­õigusnõustamises, olime neid ju seni nõustanud maksuküsimustes. Meie õnneks on need kahtlused täiesti asjatuks osutunud. Ettevõte käivitus hoogsamalt, kui kõige julgemates prognoosides arvata võisime.Legalis töötab üheksa inimest. Neist mõni töötab ka maksunõustamise osakonnas meie juures. Osa kliente on huvitatud, et maksunõustaja töötaks koos advokaadiga välja parimad lahendused.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
LHV aktsia tegi eilse järsu languse paari tunniga tasa
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.